MINISTAR MARIĆ ZA TPORTAL

'Ne znam kako je imenovan moj brat, ali u HŽ nije pao s neba'

28.02.2017 u 19:41

Bionic
Reading

Direktor u tvrtki HŽ Putnički prijevoz Robert Frdelja razriješio je u ime Skupštine te tvrtke jednog člana uprave i na njegovo mjesto postavio Svetimira Marića, brata ministra Gorana Marića. Ministar Marić kazao je tportalu da za bratovo imenovanje nije znao sve do jučer te da s time nema veze, ali i poručuje da njegov brat nije došao s ceste ni pao s neba jer je proveo 'cijeli radni vijek u HŽ-u'

Iz uprave HŽ Putnički prijevoz potvrdili su Novoj TV da je Svetimir Marić prije šest dana imenovan na upražnjeno mjesto člana uprave u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila, piše dnevnik.hr.

Međutim, zašto je prije toga razriješen jedan član uprave, nisu odgovorili.

Svetimir Marić brat je ministra državne imovine Gorana Marića, koji je prije nekoliko dana zdvajao oko nekih bivših imenovanja, poput onoga u slučaju Zvonimira Mršića i Podravke predbacujući Mršiću da ga je dovela politika, a oni će sad na čelo Podravke postaviti 'kvalitetne i kompetentne' ljude.

Otkud Svetimir Marić u HŽ-u? - 'Ni s ceste, niti s neba'

Ministar Marić ne vidi ništa spornog u tome što je njegov brat Svetimir Marić postao član uprave tvrtke Tehnički servisi željezničih vozila, tvrtke u sustavu držvne tvrtke Hrvatske željeznice. 'Nije došao s ceste. Cijeli radni vijek radi u HŽ-u. Nije pao s neba. Ne znam kako je imenovan, niti s time imam ikakve veze. Nisam niti bio upoznat s time da je postao član uprave tog poduzeća. Moj brat je i prije bio na direktorskim funkcijama u HŽ-u', rekao je za tportal Marić. 

Na naše pitanje koje je sve direktorske funkcije u HŽ-u njegov brat dosad obnašao, ministar je rekao: 'Ne znam'. Kaže da je za bratovo imenovanje u upravu doznao tek jučer 'kad su ga nazvali novinari Nove TV' te da zbog bratova imenovanja ne očekuje političke probleme.

'Tri mjeseca se nisam čuo s bratom'

'Ja ne utječem na to poduzeće. Nisam ga niti predložio za člana uprave, niti sam o tome odlučivao', rekao je tportalu ministar državne imovine Goran Marić.  S bratom se, tvrdi, nije čuo tri mjeseca i nije mu neugodno zbog bratova imenovanja. 'Zašto bi mi bilo', odgovara Marić. Zbog tog slučaja, tvrdi, nije ga zvao nitko iz Vlade, pa ni premijer Andrej Plenković. 'Nije me zvao nitko ni iz Vlade ni iz stranke', kazao nam je ministar Goran Marić.

Kadroviranja u ime države pod povećalom javnosti

A baš je prije nekoliko dana došlo do razriješenja i imenovanja Marićeva brata u HŽ-ovu tvrtku gotovo istovremeno kad je ministar Marić odnio i političku pobjedu unutar stranke i Vlade oko Podravke.

Imenovanja i razrješenja Vlade HDZ-a i Mosta pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića već su bila pod povećalom javnosti, a kad je riječ o bliskim odnosima kao 'pomagalima' u zapošljavanju posebno je loše odjeknuo slučaj 'kuma' šefa Sabora i lidera Mosta Bože Petrova, odnosno propali pokušaj zapošljavanja prijatelja, s kojim je povezan i kumstvom za zamjenika glavnog direktora Hrvatskih voda.

I to nakon što je samo koji mjesec ranije Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić u jednoj od izjava ustvrdio: 'Treba prisiliti načelnike, gradonačelnike i župane na to da nema više zapošljavanja po babi, stričevima i političkoj podobnosti'.