JUTARNJA GIMNASTIKA

Maras u Saboru mahao novčanicama, Jandroković bockao Bauka

30.11.2016 u 10:36

Bionic
Reading

Saborski zastupnici radni su dan ponovno započeli stankama. Povećanje plaća u javnim službama i gospodarenje otpadom glavne su teme o kojima su htjeli govoriti

O nepoštivanju ugovora o povećanju plaća u javnim službama za 6 posto želio je progovoriti Branimir Bunjac iz Živog zida. Zbog gospodarenja otpadom riječ su tražili HNS-ova Marija Puh te Mostov Nikola Grmoja, dok je zbog konzumacije novih psihoaktivnih stvari i povećanju kockanja kod mladih stanku tražio HDZ-ov Ivan Čelić.

Bunjac je podsjetio da je prema dogovoru iz vremena Ive Sanadera javnim službama trebala biti povećana osnovica za 6 posto kada BDP dva kvartala za redom bude rastao više od 2 posto.

'Izvolite poštivati ono što ste potisali. a ako ne, budite spremni snositi sve posljedice koje će iz toga proizaći. Nemojte prebacivati odgovornost na nekog drugoga', rekao je Bunjac.

Program gospodarenja otpadom napisan je zbrda-zdola, tvrdi HNS-ova Marija Puh. 'Zadali smo si da ćemo reciklirati 60 posto otpada. Direktive EU navode da treba reciklirati do 50 posto. Ne znam zašto bi si zadali veću zadaću nego je potrebno, jer ako si zadamo više morat ćemo i plaćati penale ako to ne ostvarimo', kaže Puh.

O gospodarenju otpadom progovorio je i Nikola Grmoja, prozvavši pritom SDP-ovu vladu. 'SDP nije bio kadar plan donijeti na vrijeme, a ovaj plan koji namjerava donijeti ova vlada pod vodstvom ministra Dobrovića je plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, brine se o kružnom gospodarenju otpadom, ne pogoduje otpadnoj mafiji i velikim centrima za gospodarenje otpadom', kaže Grmoja.

Maras mahao novčanicama u sabornici

Nakon stanki zastupnici su započeli raspravu o poreznoj reformi. Zakoni koji se tiču reforme nalaze se u drugom čitanju, a glavne zamjerke oporbe tiču se povećanaj PDV-a na ugostiteljstvo, otpisa nenaplaćenih potraživanja kreditnim institucijama te poreznog USKOK-a.

Replicirajući na uvodno izlaganje ministra SDP-ov Gordan Maras novčanicama na klupi dočarao je koliko će od izmjena poreza na dohodak profitirati jedna prosječna obitelj, a koliko obitelj nekog menadžera u trgovačkom lancu.

'Ovo je prosječna obitelj - 400 kuna godišnje. 60 tisuća kuna za obitelj za koju se vi zalažete, menadžer u trgovačkoj korporaciji i supruga koja radi dobro plaćen posao', kazao je Maras, vadeći novčanice na saborsku klupu.

'Zaista je bilo dramatično. Ja sam gledao kolegu Arsena Bauka i on se uplašio da su to njegovi novci i skoro je posegnuo za njima. Nije mu lako bilo', bocnuo je predsjedavajući Gordan Jandroković

Zbog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu oglasio se SDP-ov Ivan Klarin. 'Ja moram konstatirati nažalost da se i Gazda bavi ugostiteljstvom da PDV nikada ne bi skočio sa 13 na 25 posto pa ću ja ubuduće ovu poreznu reformu nazivati gazdina reforma', rekao je Klarin.

'Nazvat ću vas uvaženim zastupnikom iako obzirom na vašu retoriku nisam u potpunosti iskren. Kroz ovu poreznu reformu predviđeno je i dizanje raspoloživog dohotka, dizanje i naravno investicijski općenito poduzetničke aktivnosti koja će opet u konačnici na određeni se elementima vidjeti i u samom ugostiteljstvu', poručio mu je ministar financija Zdravko Marić.

Razvoj događaja pratite na tportalu

454634 , 454634 ,454279, 452787