SDP-OVI MINISTRI U DALMACIJI

Maras otkrio radničko dioničarstvo

20.05.2012 u 18:22

Bionic
Reading

Na današnjoj izvještajno-tematskoj konvenciji splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a aktualni SDP-ovi minstri u svojim su istupima optuživali bivšu HDZ-ovu vlast da je zanemarivala Dalmaciju te je odgovorna za teško gospodarsko stanje u tom dijelu Hrvatske, ali da će sadašnja vlada to promijeniti.

Ministar poduzetništva i obrtništva Gordan Maras je rekao kako Dalmaciju zbog onog što je napravio HDZ danas prepoznaju po gospodarskim problemima. 'Ono što se događa primjerice u Dalmacijavinu ili Jadrankamenu su zaostaci HDZ-a, a mi ćemo te probleme riješiti i napravit ćemo Dalmaciju boljom", istaknuo je Maras.

Najavio je kako će se ubuduće kao ministar zauzimati za privatizaciju kroz "radničko dioničarstvo i sudjelovanje radnika u njemu", slično modelu po kojem se postupilo u pulskom brodogradilištu Uljanik.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić je istaknuo kako se nakon odluke o privatizaciji Brdosplita, sada Vlada angažirala i na rješavanju budućnosti Brodotrogira.

"Ove smo godine osigurali 150 miljuna kuna za 20-ak projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji kao doprinos gospodarskom oporavku te županije", rekao je Grčić.

Također je osigurano i 100 milijuna kuna za gradnju ceste Solin-Kaštela-Plano, a još 100 milijuna kuna osigurano je i za gradnju zaobilaznice Split-Stobreč-Dugi Rat, rekao je ministar Grčić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je istaknuo kako je Splitsko-dalmatinska županija prostorno najveća u Hrvatskoj jer zauzima osam posto hrvatskog teritorija, te je obećao da će općine i gradovi u toj županiji dobiti domove zdravlja nakon što se,kako je rekao, sanira hrvatski zdravstveni sustav.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić je naglasio kako će se "sigurno provoditi" Zakon o poticanju zapošljavanja, a oni "koji budu htjeli loviti u mutnom bit će sankcionirani i osjetit će što znači ne provoditi zakone".

"Hrvatskoj trebaju dva mandata socijaldemokracije da ostavimo zasade koje nitko neće moći promijeniti", rekao je Mrsić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je rekao kako je "HDZ uništavao gospodarstvo i za to mora odgovarati".

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević je istaknuo kako se HDZ danas bavi izbornim Saborom, a sadašnja se vlada

mora baviti rješavanjem teškoća koje je ostavio HDZ, posebice u Dalmaciji koja je, kako je rekao, gospodarski opljačkana i devastirana.

"HDZ se treba ispričati građanima Hrvatske za ono što su ostavili nakon 17 godina vladavine", rekao je Jurjević.