SLAŽE SE KLUB

Manjinci pripremaju zahtjeve, SDSS ne odbija ni mjesto u Vladi

13.09.2016 u 19:06

Bionic
Reading

Već sutra zastupnici nacionalnih manjina trebali bi se okupiti kako bi se dogovorili oko zajedničke platforme s kojom će nastupiti prema HDZ-u i njihovim potencijalnim partnerima u vlasti. Potvrdilo nam je to nekoliko zastupnika nacionalnih manjina koji nam kažu da će od potencijalnog mandatara tražiti elementarne stvari po pitanju manjinskih prava. Mjesto u Vladi? Ne nužno, ali zašto ne - poručuje šef SDSS-a Vojislav Stanimirović za tportal

Tri osvojena mandata za srpsku manjinu i konkurenti daleko ispod razlog su za zadovoljstvo SDSS-ovog predsjednika Vojislava Stanimirovića

'Zadovoljni smo izbornim rezultatima iako smo to i očekivali jer smo jedina organizirana manjinska stranka u Hrvatskoj. Imamo najave da ćemo sutra sastaviti Klub manjina, a onda će biti razgovori s ljudima koji bi potencijalno mogli biti amandatari', kaže Stanimirović za tportal.

Naime, kao i nakon prošlih izbora manjinci će u pregovorima za podršku većini pokušati nastupiti sa zajedničkom platformom zahtjeva.

'Ponudit ćemo taj sporazum potencijalnom mandataru. Radi se o elementarnim stvarima od poštovanja postojećih zakona koji se odnose na manjinska prava, gdje spadaju i dvojezične ploče u mjestima gdje je ostvaren ustavni uvjet i postotak manjinskog stanovništva prema posljednjem popisu stanovništva. Govorimo onda i o pravu školovanja, jer srpska manjina je jedina manjina koja nema pravo osnivanja manjinskih škola', pobrojao nam je Stanimirović

Kao i lani, svaki će manjinski zastupnik, u ovom slučaju tri SDSS-ova, na pregovorima uz zajedničku platformu, ponuditi i svoju platformu koja se tiče isključivo manjine koju oni zastupaju.

'Mi imamo neke dodatne teškoće vezano uz povratak i obnovu u povratničkim krajevima te kako to najbolje osigurati. Sigurno da će tu biti i drugih pitanja jer imamo brojne ljude koji rade zahtjeve za povrat mirovina koje su ostvarili prije rata, ali to je pitanje koje moraju dvije države usuglasiti', rekao nam je Stanimirović.

SDSS je i u posljednjih sedam mjeseci bio član Vlade jer je njihov Boris Milošević, koji je sada osvojio saborski mandat, bio pomoćnik ministrice uprave. Hoće li SDSS i sada u pregovorima tražiti mjesto u Vladi, upitali smo Stanimirovića.

'Nije imperativ da budemo u Vladi, ali kad bismo našli razumijevanje i pogodan resor - zašto ne', kaže Stanimirović, koji se nada da će s novim predsjednikom HDZ-a biti lakše pregovarati.

'Bilo je nekih pokušaja za vrijeme prošle Vlade, ali to nisu bili ozbiljni razgovori. Prošli predsjednik HDZ-a izjavio je da ne želi imati suradnju s nama. Mi se nadamo, s obzirom na izjave, da će Plenković imati više sluha i volje za razgovor', poručuje Stanimirović.

Bilek: Još me nitko nije kontaktirao za podršku Vladi

Iznimno zadovoljan rezultatima izbora je i zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek koji je s osvojenih 84 posto glasova Čeha i Slovaka, potvrdio još jedan mandat.

'Što se tiče kontakata oko buduće vlade, kontaktirali su me iz svih stranaka, ali samo u smislu čestitki od prijatelja. Nismo razgovarali ni o kakvim mogućnostima koalicija. Cilj nam je, a čuo sam se s kolegama iz drugih manjina, da se opet okupimo i prvo odradimo zajednički sastanak i da djelujemo kao klub od osam članova', kaže za tportal Vladimir Bilek.

Konkretnijih kontakata, tvrdi Bilek, nije bilo ni s Bandićem s kojim je u prošlom sazivu bio u klubu. 'Ja sam i nakon prošlih izbora osnovao savjet u kojem je 15 ljudi, pola iz češke, a pola iz slovačke nacionalne manjine koji predstavljaju sve razine institucija, od saveza i udruga na svim razinama RH i pošto sam nezavisni zastupnik, želim sa savjetom odraditi sastanak i pripremiti i posebnu platformu za suradnju s budućim mandatarom. S Bandićem nisam razgovarao jer prvo želim sve proći sa svojim savjetom', kaže Bilek.

Bilek je bio i član HNS-a, no tu je stranku napustio lani. Upitali smo ga kako gleda na rezultat svoje bivše stranke na izborima. 'Mislim da se pokazalo da agresivna retorika u kampanji nema prolaza. Svima nama bilo da se bavimo politikom ili smo obični građani dosta je bilo prepucavanja, nadmudrivanja. Imamo svoje programe i gdje imamo slične programe trebamo pregrist razlike i u tim glavnim pitanjima surađivati', poručuje Bilek za tportal.

Novi Mađar u Saboru

Ovaj mandat u Saboru neće biti SDP-ovca Šandora Juhasa koji je u parlamentu predstavljao mađarsku manjinu. Veći broj glasova ovaj put osvojio je Robert Jankovics, za kojeg se spekulira da je blizak HDZ-u. 'Rezultat je plod odličnog rada moje ekipe. Ovo je uvjerljiva pobjeda, ali mi smo uvijek bili uvijek unutar jedan posto. Rezultat je odličnog rada, a Juhasu se obila o glavu skandalozna kampanja protiv mene', kazao je za tportal Jankovics.

Na pitanje je li ga kontaktirao možda netko iz stranaka koje bi mogle složiti većinu, Jankovics nam je rekao: 'Ja sam se u zadnja tri tjedna bavio svojim izborima, čestitam svima, relativnom pobjedniku. Neki su me kontaktirali, no tko, ne bih sada o tome.'

Kao novi manjinski zastupnik dolazi među manjince koji svi imaju minimalno jedan saborski mandat iza sebe. Upitali smo ga hoće li biti član Kluba nacionalnih manjina. 'Mađarska zajednica glasala je za mene jer je htjela promjene, koliko će se klub držati zajedno, ovisit će o drugima, ja sam za razgovor', rekao je Jankovics za tportal.

Radin postaje zastupnik s najduljim stažem

Svojim rezultatom na izborima može biti zadovoljan i zastupnik talijanske manjine Furio Radin koji je novim osvojenim mandatom postao zastupnik s najduljim saborskim stažom.

'Što se tiče rezultata vrlo sam zadovoljan jer je jedno veliko zadovoljstvo nakon 25 godina još dobiti toliko povjerenje birača. To me ispunjava i smatram da je to vrijednost', kaže Radin za tportal.

Prokomentirao je i rezultate izbora na državnoj razini čestitavši Plenkoviću i HDZ-u.

'Očito da je pobijedio desni centar, a ostavka Milanovića govore samo za sebe i nema se što dodati', kaže Radin.

I on nam je potvrdio da će manjinci prvo pokušati složiti zajedničku platformu, a tek onda krenuti u pregovore.

'Što se tiče mojeg sudjelovanja u novoj koaliciji, ono će ovisiti hoće li nova koalicija pristupiti zrelo programu nacionalnih manjina. Mi ćemo se sastati u srijedu i vidjet ćemo kolika je suglasnost oko starog programa i onda ćemo ponuditi novi program kao temelj za pregovore. Nisam za nijednu opciju, ali sve će ovisiti kako će se pristupiti programu koji ćemo zajedno ili odvojeno dati. U prošlom mandatu Vlada nije htjela nije razmatrati program nego se samo htjela razgovarati o financijskom pitanju', kazao je Radin.

Radin
se nada da će biti lakše razgovarati s Plenkovićem, ali ne boji se ako pregovori ne uspiju. 'Ostati u oporbi je časno', poručuje Radin.

Upitali smo ga i kako je biti zastupnik s najduljim stažem. 'Vrlo dobro. To vam je dvosjekli mač. Biti s puno mandata znači puno stvari, ili da imate puno iskustva, a za nekog drugog i da ste previše na istom mjestu. Morate naći balans, a ja mislim da sam ih svih ovih godina našao', zaključuje Radin.