njemački zrakoplov

Otkriveni detalji pada aviona u more kod Hvara; pilot prebačen u bolnicu

14.06.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Manji avion kojim je pilotirao njemački državljanin pao je oko 14.40 sati u more na području Hvarskog kanala, potvrdila je Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Pilot je prevezen u bolnicu u Splitu

Mali avion pao je kod Hvara u more, javlja Dnevnik.hr. Njime je pilotirao njemački državljanin koji je prevezen u splitsku bolnicu.

'Danas oko 14:40 po lokalnom vremenu, na području Hvarskog kanala, došlo je do pada manjeg zrakoplova, tipa Sila 450, njemačkih registarskih oznaka. U zrakoplovu se nalazila jedna osoba, pilot, koji je preživio i nije zadobio teške tjelesne ozljede. Istražitelji AIN-a su krenuli na teren kako bi obavili očevid', odgovorili su iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Zrakoplovnu nesreću u Splitskom akvatoriju potvrdili su i u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. O padu zrakoplova izvijestila ih je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koji su dojavu dobili u 14.40.

'Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom 'Maria', zastave Republike Slovenije nedaleko pozicije pada zrakoplova te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema Gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova. U luku Hvar pristali su danas u 15.23h, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen', priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na mjestu nesreće vidljivi su, dodaju, plutajući ostaci zrakoplova dok značajnije onečišćenje mora nije uočeno. Na mjesto nesreće uputili su se istražitelji Agencije za istraživanje nesreća kako bi obavili očevid.

U more se srušio zrakoplov tipa 'DAL 40', registracije Republike Njemačke, koji je letio na ruti između Dubrovnika i Lošinja u formaciji s još tri zrakoplova istog tipa, ističu u Ministarstvu mora. Zrakoplov je većim dijelom pod morem, a službenici Lučke ispostave Milna pokušavaju ga otegliti do obale otoka Brača. Tamo će se olupina osigurati za potrebe nastavka očevida.

Obalna radio postaja ORP Split-radio prema svim sudionicima u pomorskom prometu, odašilje poruku sigurnosti (SECURITE), radi potrebe povećanog opreza prilikom plovidbe u području pada zrakoplova. Ministarstvo vanjskih poslova o zrakoplovnoj nesreći obavijestit će i Veleposlanstvo Republike Njemačke.