veliki rizik

Malteški zdravstveni radnici idu u štrajk, ako se ne otkažu glazbeni festivali

31.07.2020 u 18:59

Bionic
Reading

Malteški liječnici i medicinske sestre zaprijetili su u petak da će štrajkati zbog zabrinutosti da četiri velika glazbena festivala na malom mediteranskom otoku mogu biti veliki rizik za širenje koronavirusa.

Događaji, uključujući BPM Festival elektronske glazbe od 11. do 13. rujna, trebali bi privući tisuće stranih turista u kolovozu i rujnu.

Medicinsko udruženje Malte (MAM) poručilo je da će zatvoriti sve klinike i savjetovati liječnike da odgode sve izvanbolničke intervencije u malteškim državnim bolnicama, ako vlada ne odgodi festivale.

Sindikat medicinskih sestara i primalja MUMN u ponedjeljak je dao ultimatum vladi da otkaže događaje.

MUMN je optužio premijera Roberta Abelu da je izabrao "pohlepne poduzetnike" ispred života ranjivih ljudi.

Farmaceuti su također najavili štrajk, ako se festivali ne otkažu.

Malta je ublažila restrikcije nametnute zbog koronavirusa između lipnja i srpnja, a Abela je rekao da je zemlja "otvorena za posao".

Međutim, porastao je broj zaraženih nakon što je kod posjetitelja partija, koji je trajao cijeli vikend, potvrđen koronavirus.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji porastao je u petak s 10 na 150 u zemlji, a više od polovica zaraženih, njih 85, migranti su koje je Malta spasila na moru.

Ministar zdravstva Chris Fearne objavio je nove restrikcije za događaje s više od 100 ljudi u četvrtak, ali nova pravila nisu smirila protivnike održavanja festivala.