korupcija u vlasti

Malteški ministar mjesecima se dopisivao s optuženim za ubojstvo novinarke

08.09.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Malteški ministar pravosuđa razmijenio je stotine WhatsApp poruka s čovjekom osumnjičenim da stoji iza ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizie, prenose u utorak lokalni mediji

Times of Malta piše da su ministar Edward Zammit Lewis i Yorgen Fenech izmijenili više od 700 poruka između siječnja i listopada 2019. godine.

Fenech, poslovni tajkun, uhićen je u studenom 2019. i optužen da je sudjelovao u ubojstvu Caruane Galizie.

Ministar nije negirao da se dopisivao s Fenechom, ali je naglasio da je prekinuo kontakte s njim „dugo prije“ nego je Fenech uhićen.

Zammit Lewis je u srpnju kazao kako „ne postoji odnos“ između njega i Fenecha, no priznao je da ga poznaje.

„U maloj smo državi, svatko zna svakoga“, rekao je tada.

Zammit Lewis se u srpnju 2019. vratio u maltešku vladu kao ministar za jednakost, a ministar pravosuđa postao je u siječnju ove godine.

Poruke s WhatsAppa sudu će biti predstavljene idući mjesec.

Caruana Galizia bila je popularna blogerica koja je pisala o korupciji u malteškim vlastima, a istraživala je i slučaj Panama Papers kojim su razotkrivene razine poreznih prijevara u svijetu.

Politico ju je nazvao „WikiLeaksom u jednoj osobi“, a njezin sin, također novinar, nedavno je u izjavi za crnogorske medije kazao da je istraživala i crnogorskog predsjednika Milu Đukanovića.

Ubijena je u listopadu 2017. godine bombom postavljenom na njezin automobil.

Fenech je policiji rekao da je imao i WhatsApp grupu s bivšim malteškim premijerom Josephom Muscatom i šefom njegovog ureda Keithom Schembrijem.

Tajkun tvrdi da iza ubojstva zapravo stoji Schembri, a da je Muscat znao za pokušaj prikrivanja tog zločina.