ISPRIKE I IZGOVORI

Maloljetnici se pravdaju da kupuju alkohol za oca

27.01.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Više od 50 posto učenika osmih razreda te 85 posto srednjoškolaca imalo je iskustva s kupnjom alkoholnih pića koji se po zakonu ne smije prodavati i posluživati osobama mlađim od 18 godina, pokazali su rezultati policijskog upitnika koji je ispunilo 340 zagrebačkih učenika

Kako bi zaustavili porast broja mladih koji konzumiraju alkohol, zagrebačka policija i gradski uredi pokrenuli su akciju pod nazivom 'Zaštita mladih briga je svih nas' kojom se, među ostalim, želi spriječiti da mladi lako i jednostavno dođu do alkohola unatoč zakonskim zabranama.

Akcijom će se upozoriti vlasnici i zaposlenici ugostiteljskih objekata, prodavaonica, kioska i benzinskih postaja na zakonske odredbe i posljedice prodaje alkohola mladima.
Naime, prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, zabranjeno je davati alkoholna pića maloljetnicima mlađim od 16 godina, a zakonima o ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini zabranjena je prodaja i posluživanje alkoholnih pića mlađima od 18 godina.

Usprkos tim zabranama, policijska anketa koju je krajem prošle godine ispunilo 119 zagrebačkih osnovnoškolaca i 221 srednjoškolac pokazala je da velika većina njih bez teškoća može doći do alkohola.

Od 51 posto osnovnoškolaca koji su pokušali kupiti alkohol više od 88 posto ih je uspjelo. U srednjoškolaca ti su postotci još veći, pa je od 85 posto srednjoškolaca, koliko ih je krenulo kupnju, gotovo 97 posto bilo uspješno.

Pokazalo se da mladi najviše kupuju pivo i vino, i to u trgovinama mješovite robe, na kioscima i u kafićima, a manji broj to čini i na benzinskim postajama.
Samo 23 posto osnovnoškolaca i 18 posto srednjoškolaca prodavači su pitali za dob, a od 13 i 11 posto učenika tražili su se i dokumenti.

Svaki treći osnovnoškolac pri kupnji se pravdao da to čini za oca. Oko 28 posto srednjoškolaca također se služe tom isprikom, a 30 posto ih se predstavlja da su stariji od 18 godina i uvjeravaju prodavača da im je osobna iskaznica ostala kod kuće. Neke od isprika su i da im je još mjesec dana ostalo do punoljetnosti te da kupuju za prijatelje ili goste, a neki jednostavno prodavačima obećaju da, ako ih uhvate, neće otkriti gdje su kupili alkohol.