slijedi sastanak

Malenica u Lepoglavi najavio povećanje plaća pravosudnim policajcima

29.06.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovio je u četvrtak u Lepoglavi, na obilježavanju Dana pravosudne policije, kako smatra da bi primanja pravosudnih policajaca trebala biti veća i poručio kako se na tome radi te će se riješiti kroz zakonske okvire

Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama gledamo kao prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima jer će osigurati veće i primjerenije plaće u javnom sektoru, izjavio je Malenica na obilježavanju Dana pravosudne policije u organizaciji Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave..

Rad, profesionalnost i vjernost službi prepoznati su u ministarstvu koje će u suradnji s upraviteljima nastaviti raditi iskorake i unapređivati zatvorski sustav i sigurnost pravosudnih tijela.

Malenica je rekao da rad pravosudnih policajaca široj javnosti možda i nije dovoljno vidljiv, no svi u tom sustavu znaju o važnosti posla koji obavljaju.

"Simbolično ste za svog zastupnika odabrali Svetog Petra, što znači stijena, kamen. Nedvojbeno je da ste vi stijena ovog sustava koji ne čine samo zidovi i ćelije, sudnice i detektori, nadzor i sprega, već i stručan rad i komunikacija, pravednost i dosljednost da poštujete temeljna ljudska prava, štiteći pri tome lokalne zajednice u kojima djelujete", poručio je ministar pravosudnim policajcima.

Uz usavršavanje i stjecanje novih kompetencija, važno je da pravosudna policija ima kvalitetnu opremu. Zato uz 4,4 milijuna eura, koji su ove godine uloženi u nova vozila, opremu i odore, idućih godina planiramo sredstva za ulaganje u novu opremu i objekte i povećanje razine sigurnosti, najavio je Malenica.

Nakon otvaranja Dana pravosudne policije ministra danas u 16,30 sati očekuje sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Na pitanje novinara hoće li doći do dogovora sa sindikatima odgovorio je kako vjeruje u dogovor od samog početka, a u zadnjih nekoliko mjeseci kontinuirano se pregovara sa sindikatima. Dodatak, koji je Vlada utvrdila za 240.000 službenika, rezultat je upravo tih pregovora.

Zakon o plaćama jučer je bio na sjednici Vlade, u ponedjeljak je u Hrvatskom Saboru i trebao bi biti izglasan do ljetne pauze. Nakon toga ide uredba, a trenutno se priprema i proračun za sljedeću godinu.

Od 2019. povećavali smo koeficijente svim službenicima i namještenicima, a 2022. i 2023. rasla je osnovica za plaće, podsjetio je Malenica dodajući da se kontinuirano poboljšava materijalno-pravni status, ali plaće su i dalje male.