'1 na 1'

Malenica: 'Predsjednik ne želi dati ostavku, obući rukavice i ući u ring'

26.03.2024 u 21:11

Bionic
Reading

'Milanović koristi svoju funkciju predsjednika i pozive koje dobiva za razne događaje da promovira svoj stav i napada Vladu', rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirajući odluku predsjednika Milanovića da uđe u izbornu utrku

Komentirajući odluku predsjednika Zorana Milanovića da se uključi u izbornu utrku, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući u emisiji '1 na 1' HTV-a istaknuo je kako su svi stručnjaci bili jedinstveni da je to kršenje ustava.

'Dogodio se trenutak koji se uzburkao politički i pravni život. S obzirom na to da je nakon tog događaja, u javnosti bilo dosta rasprave o načinu na koji se Zoran Milanović odlučio uključiti u političku utakmicu. Ono što je zaista vidljivo, brojni ustavnopravni stručnjaci koji su dosad na različite načine interpretirali pojedine situacije - su bili jedinstveni: predsjednik Zoran Milanović je prekršio Ustav', rekao je.

'Ustavni sud je jasno rekao da je on u ta tri dana prekršio Ustav', kazao je.

Ustvrdio je kako predsjednik Republike ne želi 'obući rukavice i ući u ring'.

'Predsjednik ne želi dati ostavku, obući rukavice i ući u ring. Koristi svoju funkciju predsjednika Republike i pozive koje dobija za razne događaje da promovira svoj stav i da napada Vladu', dodao je.

Ministar je objasnio i kako Vlada radi na skraćivanju sudskih postupaka. Istaknuo je da su se akcijskim planom iz 2021. godine fukusirali i na postupke koji su se bližili zastari.

'Kada sam ja postao ministar 2020. godine, tu smo detektirali nekoliko problema. Dugotrajnost postupaka, velik broj nerješenih predmeta i određen dio koji ide u zastaru. Tu smo 2021. godine reagirali akcijskim planovima. Za svakog suca smo napravili individualizirani akcijski plan', rekao je.

Kako kaže, sucima su po mjesecima odredili koliko predmeta moraju riješiti, ovisno o tome koliko dugo se čeka presuda.