zakon o sprečavanju sukoba interesa

[VIDEO/FOTO] Malenica objasnio tko će sve i kako morati popunjavati imovinske kartice: Krug se proširuje za oko tisuću ljudi

06.10.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavlja prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u prostorijama resornog ministarstva

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave kaže kako smo dobili kvalitetan zakon koji svakako ide u smjeru osnaživanja samog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, javlja HRT. Dodao je kako bi zakon danas trebao ići na javno savjetovanje koje će trajati 30 dana. Istaknuo je da se Povjerenstvo novim Zakonom osnažuje kroz širenje nadležnosti, jačanje kapaciteta i unapređenje postupaka koje ono provodi.

'Postupak pred Povjerenstvom bit će brži, transparentniji i učinkovitiji', dodaje Malenica.

Ovim Prijedlogom se proširuje krug obveznika.

'Oko 1000 novih obveznika, morat će transparentno objaviti podatke o svojoj imovini. Nakon isteka mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim pozicijama u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima vršili nadzor te regulirali njihovo djelovanje. Neki od novih obveznika su predsjednika i članova Uprave trgovačkih društava kojima je RH većinski vlasnik, isto tako onima kojima je osnivač trgovačko društvo kojemu je RH većinski vlasnik kao i ona društva u kojima su jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave većinski vlasnici ili u većinskom vlasništvu osnivači.

  • +8
Ivan Malenica Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

'Tu su predsjednici i članovi Uprava HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, FINA-e, ravnatelji zdravstvenih ustanova, ravnatelji HRT-a, HAKOM-a, Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije'.

Malenica dodaje da su novim prijedlogom Zakona, obuhvaćeni i članovi predstavničkih tijela lokalne samouprave, i to njih oko 7 tisuća.

'Dužni su obavijestiti to predstavničko tijelo o svojim vlasničkim udjelima u poslovnim subjektima, a tijela su to dužna javno objaviti. Također će i članovi predstavničkih tijela morati obavijestiti predstavničko tijelo o poslovnom odnosu s tvrtkom u većinskom vlasništvu jedinice, kao i poslovnom odnosu s tvrtkom drugog člana ili člana njegove obitelji, pojašnjava ministar. Obuhvaćena sva primanja obveznika Što se tiče postupka pred Povjerenstvom, određuju se jasni zakonski rokovi.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Što se tiče pravne zaštite, protiv odluke Povjerenstva može se pokrenuti spor na Upravnom sudu, a koji će donijeti odluku u roku 90 dana, najavio je Malenica. Promjena ima i vezano uz imovinske kartice koje će se podnositi jednom godišnje. Osigurat ćemo transparentnost kod obveznika, ali i omogućiti sustavnu kontrolu. Preciznije je definiran i pojam poslovnog odnosa.

'Sada to obuhvaća i najam, kupoprodaju u zakup. Od sada obuhvaća sva primanja obveznika, a ne samo primanja vezano uz javnu dužnost. Sustav će uzimati podatke iz javnih registara poput zemljišnih knjiga, registrima trgovačkih društava...

'Ako se utvrdi nesrazmjer, Povjerenstvo će obavijestiti Poreznu upravu koja će nastaviti postupak. Minimalna kazna za kršenje odredaba Zakona bit će 4.000 kuna, a maksimalna će biti od 40.000 kuna. Velika je novina da se produljuje razdoblje 'hlađenja' s 12 na 18 mjeseci.

'Nakon završetka mandata, svi obveznici koji ostvaruju 6+6 i oni koji to pravo ne ostvaruju, neće moći prihvatiti imenovanje na upravljačke pozicije u tvrtkama s kojima je tijelo u kojem su radili bilo s njima u poslovnom odnosu ili su nad njim vršili nadzor. Obveznici neće moći niti lobirati u odnosu na tijelo u kojem su obnašali svoju dužnost. Ovim smo prijedlogom uskladili se s međunarodnim standardima, zaključuje u izlaganju. Poručio je i da nije točna informacija da se neće moći podnijeti prijava, već da će se moći kao i do sada, a da će Povjerenstvo procjenjivati je li postoje elementi za pokretanje postupka. Malenica dodaje i da će prijedlog zakona biti danas objavljen na e-SAvjetovanju.

'Vjerujem će i na ovaj prijedlog doći kvalitetni prijedlozi određenih izmjena, koji će se svakako razmotriti. Što se tiče preporuke GRECO-a kaže da su raspravu vodili na sastancima radne skupine.

'Iz preporuka GRECO-a ne navodi se da bi trebalo uvesti sankcije za načela. Načela se i dalje nastavljaju koristiti, povezujući se na povredbe odredabama ovoga Zakona.