PROGNOZA MORGAN STANLEYA

Makroiznenađenja koja će potresti svijet 2013.

17.12.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Američka investicijska banka Morgan Stanley sastavila je popis mogućih 'makroiznenađenja' u 2013. prema kojemu je jedan od mogućih scenarija da će Banka Japana 'osvojiti' Europu kupovinom vladinih obveznica problematičnih zemalja. Zatim, da će izbori u Italiji uništiti euro, a kineske vlasti ugušiti ekonomiju vlastitim rukama, dok će Rusija težiti ka ponovnom uspostavljanju SSSR-a. To je tek nekoliko događaja koji će u sljedećoj godini promijeniti tok povijesti i izazvati kod mnogih investitora srčane napade, ukazali su analitičari te banke

Morgan Stanley, koji već 30 godina u prosincu objavljuje popis makroekonomskih događaja koji mogu iznenaditi sudionike na tržištu i uznemiriti ih, ocjenjuje da je vjerojatnost da se oni obistine 50 posto, prenosi srpski portal B92

Prema scenariju za iduću godinu, rast svjetske ekonomije će ostati u 'zoni sumraka' - negdje između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju, objavljeno je na internet stranici Finmarket.ru

Problem inflacije u svjetskoj ekonomiji je iščeznuo, premda brzo uspostavljanje ekonomskog rasta u SAD-u i Kini, šokovi na tržištu prehrambenih proizvoda ili znatni rast aktiva centralnih banaka mogu dovesti do skoka stvarne i očekivane inflacije.

Regulatori u tom slučaju neće riskirati i poduzimati bilo kakve ozbiljne mjere radi zaustavljanja rasta cijena u svijetu, s obzirom na znatnu krhkost svjetskog financijskog sustava i ovisnost o niskim kamatnim stopama. Centralne banke će najvjerojatnije ignorirati inflacijske skokove ili će sasvim odustati od svojih ciljeva za inflaciju.

Američki političari se neće uspjeti dogovoriti o smanjenju budžetskog deficita i SAD će na početku 2013. početi padati u 'fiskalnu provaliju'. Reakcija tržišta će, međutim, primorati demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, a također će se situacija na tržištu rada ubrzano popraviti.


Banka Japana će započeti agresivnu borbu protiv jačanja tečaja jena, a dio te strategije će biti kupovina obveznica članica eurozone kako bi se snizio tečaj jena prije nego što Europska središnja banka (ECB) počne s realizacijom svog programa kupovine obligacija problematičnih zemalja. Japanska središnja banka će, dok ECB bude čekala da Španjolska zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obligacije zemalja centralne Europe i postati glavni kreditor eurozone.

Kampanja pred prijevremene izbore u Italiji, koji će vjerojatno biti održani u veljači, odvija se uz žestoke kritike mjera stroge budžetske štednje, što plaši investitore koji strahuju da bi ta zemlja mogla napustiti euro.

Prema scenariju Morgana Stanleya, panika na tržištu primorava Italiju da se obrati za pomoć iz spasilačkog fonda eurozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španjolska, daje znak za početak programa ECB za kupovinu obveznica. Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Italija će na taj način biti pokretač nove krize.

Investitori će naći novi razlog za brigu, s obzirom na to da su se već navikli na misao da će Grčka u doglednoj budućnosti ostati u eurozoni i počinju strahovati od izlaska Britanije iz EU.

Kad je riječ o Kini, vlasti te zemlje će, neočekivano za sve, odlučiti u ranom stadiju ekonomskog oporavka poduzeti šok terapiju i snažno pooštriti financijske uvjete u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sustavu, oštrog ograničavanja kreditiranja i započinjanja serije bankrota zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Rast cijena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari Morgan Stanleya