'NEMA NOVCA U PRORAČUNU'

Makedonija i Somalija jedine u svijetu bez popisa stanovništva

02.10.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Makedonija i Somalija će, nakon završetka prebrojavanja stanovništva u BiH, biti jedine u svijetu bez popisa, a u makedonskom budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za takvu aktivnost, prenosi Klix.ba

'Popis stanovništva u narednoj godini nije predviđen, zbog čega i nema novca u budžetu za 2014. godinu', izjavio je makedonski ministar financija Zoran Stavrevski.

Opozicijske stranke kritizirale su što nije ogranizira popis, jer smatraju da vlast time želi prikriti realnost da je veliki broj stanovnika, uglavnom mlađih ljudi, napustio zemlju, kao i da je birački spisak s blizu 1,8 milijuna upisanih fiktivan.

U Makedoniji je redovni popis trebao biti održan u travnju 2011. godine, ali je zbog parlamentarnih izbora i podjela u Državnoj popisnoj komisiji u vezi s brojem popisivača po etničkoj osnovi, bio odgođen za listopad te godine.

Popis stanovništva u listopadu 2011. doživio je potpuni fijasko nekoliko dana prije završetka, a zbog, kako je tada objašnjeno, nepremostivih razlika u tumačenju metodologije popisivanja.

Državna popisna komisija tada je podnijela ostavku, a veći dio političkih stranka podržao je prekid popisa. U javnosti se pojavio podatak da je organizacija popisa koštala 14 milijuna eura.

Posljednji popis stanovništva u Makedoniji održan je 2002. godine. Prema tom popisu, u toj zemlji je registrirano 2.022.547 stanovnika.