SASTANAK BEZ DOGOVORA

Makarska i Trogir nemaju kud s otpadom

12.02.2014 u 19:25

Bionic
Reading

Rješenje za odlaganje trogirskog i makarskog otpada nije nađeno ni na današnjem sastanku u Splitu, izvijestili su nakon sastanka splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnici Makarske i Trogira Tonći Bilić i Ante Stipčić

Baldasar je rekao da ne može povući odluku o zabrani dovoza smeća iz ta dva grada na splitsko odlagalište Karepovac, koja se primjenjuje od 8. veljače, i pozvao je druge gradove da pokažu solidarnost dok se ne saniraju makarsko i trogirsko odlagalište.

Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić je rekao kako taj grad rješenje ima do kraja tjedna, a u lošijoj je situaciji Trogir čije se smeće, kako je potvrdio gradonačelnik Ante Stipčić, već tri dana čuva u kamionima.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da će se obratiti drugim gradovima i županijama te da očekuje sastanak kod resornog ministra. "Nažalost nismo donijeli nikakvu odluku. Ja ne mogu povući zabranu koju smo odredili za dovoz smeća na Karepovac", rekao je splitski gradonačelnik istaknuvši da se počeo "lagano narušavati balans" na splitskom odlagalištu, na koje su iz Makarske i Trogira zadnja tri mjeseca dovozili smeće.

"Revoltiran sam zbog drugih gradova koji su kontaktirani, no glatko su odbili Trogir i Makarsku. Da je svatko na sebe preuzeo tu obvezu samo na par dana problem bi riješili bezbolno", rekao je, dodajući da bi sanacija odlagališta u Makarskoj i Trogiru trebala biti gotova za najviše dva mjeseca.

Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić je rekao kako taj grad ima rješenje do kraja tjedna ne želeći ni dalje otkriti gdje odvoze smeće, te da će nakon toga maksimalno dva dana sami zbrinuti otpad. "Do tada konačno rješenje moramo naći, a to su samo legalna odlagališta i dobra volja gradova i općina na čijem području se nalaze odlagališta", izjavio je i dodao da je to nije stvar politike ni stranaka nego solidarnosti u određenom trenutku. Na upit novinara koji grad ih je odbio, odgovorio da se radilo o Pločama. Bilić je kazao i kako su mu se javili građani koji bi za rješenje problema odlagališta ustupili svoje zemljište izvan grada.

"Tražimo rješenje"

Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić rekao je da osim kamiona, u kojima grad već tri dana čuva smeće, njihova komunalna tvrtka može držati smeće i u pres kontejnerima. Ali ne vječno, dodao je.

"Tražimo rješenje. Razgovarat ćemo i dalje. Tražimo da nas primi ministar jer je ovaj problem prešao granice grada i županije. Moramo naći rješenje zajedno", izjavio je gradonačelnik Stipčić zamolivši da im se da još malo vremena kako bi riješili svoje odlagalište.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izrazio je žaljenje što danas nije postignut dogovor. "Tražit ćemo i dalje kvalitetna rješenja i ići u druge gradove i županije. Očekujemo što skoriji sastanak kod resornog ministra kojem smo uputili i pismene pozive. Želimo po hitnoj proceduri ubrzati dokumentaciju za odlagališta u ta dva grada. Konačno rješenje za 55 gradova i općina u našoj županiji će biti Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici", kazao je župan.

Trogirsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Grad Makarska također je na to odlagalište dovozila svoj otpad pa se i Makarska našla u problemu zatvaranjem trogirskog odlagališta otpada, čiju je sanaciju naložilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Nešto više od tri mjeseca svoj otpad su dovozili u Split, dok splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nije odlučio da otpad mogu dovoziti samo do 7. veljače.

Ministar Zmajlović je jučer izjavio kako problemi s odlaganjem otpada koji muče Trogir i Makarsku nisu od jučer, jer se u zadnjih 10 do 15 godina na tom području nije činilo gotovo ništa, obećavši stručnu i financijsku pomoć ministarstva tim gradovima u rješavanju problema.