PO PREVISKOJ CIJENI

Makarska čista; otpad prevezen u Varaždin

13.03.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Makarske ja na kratko, za idućih nekoliko dana, riješila problem komunalnog otpada, te je otpad prikupljen proteklih dana odvezen na odlagalište u Varaždin, na više od 500 kilometara od Makarske.

Nakon četiri dana, koliko se smeće prikupljalo i nije odvozili iz grada, radnici Makarskog komunalca ispraznili su sinoć sve kante i kontejnere po gradu te uklonili smeće iz reciklažnog dvorišta te je Makarska danas čist i uredan grad, izvijestio je novinare direktor Makarskog komunalca Čedo Crljen.

Naglasio je kako je visoka cijena koju Makarska plača za udaljeno deponiranje otpada.

Naime, prema ponudi koju je dobio Makarski komunalac iz Grada Varaždina, koji je prihvatio i prethodni makarski otpad, cijena odlaganja tone otpada je 1000 kuna, plus troškovi prijevoza.

Rješenje s Varaždinom nije trajno jer su troškovi odlaganja otpada s planiranih 400 kuna po toni, za 150 posto veći, i nastavak takvog zbrinjavanja iscrpit će financijske mogućnosti Komunalca, dodao je Crljen.
Inače, na obližnjim odlagalištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijena po toni smeća bila je 650 kuna.

Problem smeća ,gura, se pod tepih' već desetak godina, kazao je Crljen smatrajući da nadležni nisu dovoljno ozbiljno shvatili problem Makarske.

Grad nije u mogućnosti plaćati 'visoku cijenu smeća' i izdvajati dnevno više od 11.000 kuna za odlaganje komunalnog otpada kojega se ovih dana prikuplja oko 11 tona dnevno, dok je u ljetnim turističkim mjesecima čak više od 30 tona po danu.

Makarski gradonačelnik Tonči Bilić rekao je Hini kako očekuje jedno razumno i skoro rješenje resornog Ministarstva i dogovor o privremenom odlaganju komunalnog otpada na privremeno odlagalište jednog od gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.