lažno oružje

Majstori reciklaže: Pogledajte kako i od čega Ukrajinci rade mamce za ruske dronove

04.09.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Više od godinu dana ukrajinski stručnjaci usavršavali su oblikovanje plastike, otpadnog drva, pjene i metala u kopije naprednih oružanih sustava, a cilj im je uvjeriti ruske operatere dronova i vojnike na terenu da su ispred njih stvarne mete

Topovi iz kojih granate neće nikada biti ispaljene, kamioni s radarima koji ne mogu ništa otkriti te projektili bez eksploziva tek su dio asortimana iz radionice mamaca kojem je cilj privlačenje ruskih snaga i bespotrebno trošenje municije dok istovremeno odvlače pažnju od stvarnih položaja i opreme.

Uspjeh mjere brzinom kojom se uništavaju njihovi proizvodi. 'Kad nam vojska dođe i kaže ‘više smo od ovih’, to znači da smo bili potpuno uspješni u svom poslu', ispričao je jedan od stručnjaka za The Guardian.

Ormar u blizini njihove radionice prepun je skupih suvenira tog uspjeha, uključujući motor i zgužvane dijelove samoubilačke letjelice Šahid iranske proizvodnje, kao i srušeno krilo bespilotne letjelice Lancet ruske proizvodnje, namamljenih da napadnu lažnu opremu.

Pogađanje mamca skupa je greška za Rusiju, a također znači jedan napad manje na pravi ukrajinski položaj. 'Ovo može spasiti živote naših momaka i naših prijatelja. Imamo dogovor s vojskom da dijelimo slike napada na mamce kao dokaz da smo obavili dobar posao', ispričali su.

Novinari Guardiana prvi su kojima je bilo dopušteno vidjeti radionicu i intervjuirati tim, a sve pod uvjetom da oni i lokacija ne budu otkriveni.

Svi su zaposlenici čeličane Metinvest, a koja je vodila željezaru Azovstalj u Mariupolju. Opsada te tvornice prošlog proljeća postala je simbol ruske brutalnosti.

Tri viša menadžera u tvrtki došla su na ideju o izradi oružja mamaca na početku rata.

'Mislili smo da bi se Rusi mogli uplašiti i krenuti naprijed ili granatirati neko područje ako vide puno oružja. To je psihološko oružje. Tvrtka je to u potpunosti podržala', kaže jedan od njih.

Glavni dioničar Metinvesta je najbogatiji čovjek u Ukrajini, Rinat Ahmetov, a osobno je podržao projekt mamaca, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Redovito ažuriraju svoju 'proizvodnu liniju' kako bi oponašali nove proizvode u brzo rastućem arsenalu Ukrajine te izradili realističnije modele.

U posljednje vrijeme to uključuje trikove za oponašanje topline pravih oružanih sustava, tako da su modeli uvjerljivi ne samo na dnevnom svjetlu, već i noću, kada se promatraju kroz termovizijske kamere.

'Neprijatelj nije glup. Moramo se prilagoditi stvarnosti, uvijek dodamo nešto novo u svom radu', pojasnili su.

Zahtjevi iz vojske stižu u šifriranim porukama. Nedavna kratka razmjena koju je Guardian vidio glasila je: 'Možete li pokušati ovo napraviti? Želimo 50 komada.'

Projektant Metinvesta je pristao i njegov tim je prionuo na posao. Prva postaja je Google, da bi skinuli više slika opreme koju trebaju napraviti, a zatim razmišljaju o otpadu ili jeftinim materijalima koji bi izgledali uvjerljivo ispod maskirne boje. Iskoristili su sve, od kanalizacijskih cijevi do odbačene drvene ambalaže i starih bačava za ulje.

Kad su konačno krenuli s radom, veliki ispisi oružanih sustava zalijepljeni su kao vodič za radnike koji izrađuju pažljivo izmjerene šablone za svaki dio, sve do matica kotača na vozilima koja prevoze 'oružje'.

  • +4
Reparacija opreme u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gotovi mamci lako se transportiraju, u obliku ravnog pakiranja, za sastavljanje na prvoj liniji, gdje se 'haubica' može sastaviti za samo 20 minuta. Nitko od ekipe nema iskustvo u izradi scenografije za kazalište, ali njihovo je umijeće besprijekorno. Vjeruju da su njihove kreacije superiornije od mamaca na napuhavanje, a koji se također proizvode za ukrajinske trupe. Metalni hrbat kod većine mamaca znači da se može popraviti i nakon djelomičnog udarca, za razliku od napuhanaca.

Mamci imaju povijest dugu gotovo koliko i samo ratovanje. Jedan od najranijih primjera toga bio je trojanski konj. Tenkove na napuhavanje prve su s velikim učinkom koristile savezničke snage tijekom Drugog svjetskog rata. U tom sukobu SAD je koristio cijelu diviziju 'vojske duhova'.

Ukrajinski tim za izradu mamaca jedva čeka da ostane bez posla - 'radujemo se pobjedi i da se riješimo ovog posla' - no kako ukrajinski redatelji već snimaju prve filmove o ratu, neki bi mogli završiti kao izrađivači 'oružja' na filmskim setovima nakon što ono pravo utihne.