OPREZ ZBOG NAJRANJIVIJIH

Prva europska zemlja uvela karantenu za oboljele od majmunskih boginja, i to od čak 21 dan: Donosimo pregled osnovnih informacija o toj virusnoj bolesti

23.05.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevnu karantenu za oboljele od majmunskih boginja, odlučile su tamošnje zdravstvene vlasti nakon što su u toj zemlji prošlog tjedna prijavljena četiri slučaja bolesti. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne moraju se samoizolirati, ali trebaju biti oprezni, osobito ako su u kontaktu s ranjivim osobama

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je danas i u Austriji. Oboljeli 35-godišnji muškarac primljen je u bolnicu u Beču s tipičnim simptomima groznice i lezija na koži lica.

U samo dva tjedna od prvog slučaja zaraze zabilježeno je ili se očekuje potvrda za više od 100 slučajeva majmunskih boginja u 15 zemalja. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da su slučajevi potvrđeni u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Belgijski institut za tropsku medicinu ocijenio je da je rizik od izbijanja epidemije širih razmjera zapravo malen, izvijestio je belgijski dnevnik Le Soir.

Proteklog vikenda mikrobiolog Emmanuel André, zadužen za Nacionalni referentni laboratorij za COVID-19, objavio je na Twitteru da je u Belgiji potvrđen četvrti slučaj majmunskih boginja. Posljednji registrirani pacijent liječi se u Valoniji, a povezan je s događajem u Antwerpenu, u kojem su zaražene još dvije osobe, napisao je, misleći na festival u lučkom gradu održan ovog mjeseca.

Glavna medicinska savjetnica britanske agencije za zdravstvenu sigurnost Susan Hopkins rekla je jučer za BBC da se 'svakodnevno otkriva više slučajeva' majmunskih boginja. Ministar obrazovanja Nadhim Zahawi rekao je da vlada to shvaća 'vrlo, vrlo ozbiljno'. Stoga je Velika Britanija zasad preporučila karantenu te smanjenje kontakata s djecom i ranjivim skupinama.

Majmunske boginje su bolest iz iste obitelji kao i velike boginje, a simptomi uključuju karakterističan osip, povišenu temperaturu, zimicu, bolove u mišićima i glavobolju. Majmunske boginje manje su smrtonosne od velikih boginja, sa stopom smrtnosti nižom od četiri posto, ali stručnjaci su zabrinuti zbog neobičnog širenja bolesti izvan Afrike, podsjeća Politico.

Podsjetimo, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u petak su objavili iscrpan izvještaj o majmunskim boginjama, navodeći da su zasad svi oboljeli - muškarci.

'Postoji mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku. Oduvijek postoji rizik od unosa iz Afrike, međutim nismo do sada zabilježili importaciju bolesti iz Afrike. S obzirom na to da se sada bolest u Europi, po svemu sudeći, počela širiti među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, postoji mogućnost unosa i iz tih zemalja. Međutim valja imati na umu to da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom', izvijestio je, između ostalog, HZJZ.

UN-ova agencija za borbu protiv HIV/AIDS-a osudila je u nedjelju 'homofobično i rasističko' izvještavanje o širenju majmunskih boginja. Ističu kako se neopravdano nameće krivnja osobama afričkog podrijetla i pripadnicima LGBT zajednice.

UNAIDS naglašava da rizik za zarazu nije ograničen na muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima te da bi bolest mogla pogoditi bilo koga. 'Stigmatizacija i krivnja potkopavaju povjerenje i sposobnost učinkovitog odgovora na epidemiju', ističu, prenosi Dnevnik.hr.