nova epidemija

Nizozemska će zahtijevati da se prijavljuju slučajevi majmunskih boginja, zaraza došla do Švicarske i Izraela

21.05.2022 u 22:53

Bionic
Reading

Nizozemske vlasti zahtijevat će da se svi sumnjivi slučajevi majmunskih boginja prijavljuju dok se bolest nastavlja širiti. U Nizozemskoj su identificirana dva slučaja, a nacionalna zdravstvena služba sada kaže da se svi slučajevi bolesti moraju registrirati, priopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Taj korak znači da liječnici moraju obavijestiti zdravstvene vlasti čim posumnjaju da bi netko mogao imati majmunske boginje. Svi novi slučajevi moraju biti registrirani što je prije moguće kako bi se kontroliralo širenje zaraze i poduzele sve protumjere, priopćile su vlasti.

Takve mjere mogu primjerice uključivati ​​stavljanje u karantenu svakoga tko je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrdili su u subotu Švicarska i Izrael, a Norveška traga za mogućim slučajevima u prijestolnici nakon što je potvrđeno da je zaražen stranac koji je boravio u Oslu početkom mjeseca.