NAGURAVANJE OKO STRATIŠTA

Majke Srebrenice: Napali su nas srpski policajci!

13.07.2013 u 21:59

Bionic
Reading

Članovi obitelji žrtava genocida u Srebrenici u subotu su prvi put položile vijence i pomolili se za bošnjačke muškarce i mladiće, unatoč pokušaju policije Republike Srpske da ih u tome spriječi, u mjestu Kravici, jednome od najvećih stratišta

Po navodima medija u BiH policija RS-a je pokušala spriječiti ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, ali su članice udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, zajedno s bivšim logorašima i preživjelima, prvi put uspjele ući u objekte u kojima su srpske snage likvidirale oko 1.200 od ukupno 8.300 Bošnjaka ubijenih na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Pri tome je došlo do međusobnog naguravanja, a predstavnici bošnjačkih udruženja tvrde da je nekoliko žena ozlijeđeno.

Predstavnici obitelji su položili cvijeće na jedan od objekata zadruge koja je sada u privatnome vlasništvu te su izrekli molitvu za žrtve.

Predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je za medije da je tijekom naguravanja s policijom zadobila udarce u predjelu ruke i trbuha kao i sedam drugih žena.

Ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da policija nije primjenila silu te da su snimili cijeli izgred. Pozvao je sve koji imaju bilo kakav video zapis o navodnom policijskom nasilju da ga dostave nadležnim tijelima.

'Ako bilo čiji snimak otkrije da je bilo koji policajac, na svoju ruku, primijenio silu, on će biti sankcioniran', rekao je Vasić.

U srpnju 1995. pripadnici vojnih i policijskih snaga Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića počinili su najteži zločin nakon Drugog svjetskog rata likvidiravši oko 8.300 bošnjačkih muškaraca i mladića.