SMRT U TUČNJAVI

Majka ubijenog na Ribnjaku podignula optužnicu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2010 17:26
  • Objavljeno 26.01.2010 u 17:26
nož

nož

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Majka 18-godišnjeg Frane Despića, ubijena u ožujku 2008. u masovnoj tučnjavi u zagrebačkom parku Ribnjaku, podignula je optužnicu protiv 25-godišnjeg Aleksandra Koprenice, nastavivši tako kazneni progon od kojega je odvjetništvo odustalo zbog nedostatka dokaza.

Despić je bio osumnjičenik, no zagrebačko je Županijsko državno odvjetništvo u jesen prošle godine, nakon jednoipolgodišnje istrage, odustalo od progona zaključivši da na temelju prikupljenih dokaza protiv njega ne može podignuti optužnicu za ubojstvo.

Stoga je majka ubijenog preko zagrebačkog odvjetnika Silvija Degena podignula optužnicu o kojoj je danas raspravljalo izvanraspravno vijeće zagrebačkoga županijskog suda.

Kopreničin odvjetnik Ivica Mazalin
uložio je, pak, prigovor tražeći da se optužnica odbaci, pa će vijeće o njezinoj osnovanosti odlučiti naknadno.

Majka ubijenog mladića je, osim za ubojstvo sina, Koprenicu optužila i da je nožem teško ranio u kuk Despićeva prijatelja Domagoja Lj.

U obrazloženju optužnice podsjeća se da je Koprenica pri uhićenju policiji pokazao gdje je odbacio preklopni nož za koji je policija sumnjala da je sredstvo počinjenja, iz čega, po mišljenju odvjetnika Degena, proizlazi da je Koprenica prikrivao zločin.

Navodi se i da su maloljetni sudionici tučnjave na Ribnjaku bili osumnjičeni za nasilničko ponašanje, ali su iskoristili svoje pravo da ne odgovaraju na pitanja pa stoga u spisu nedostaju ključni iskazi izravnih očevidaca.

Degen stoga predlaže da se na mogućem suđenju oni saslušaju kao svjedoci koji su dužni govoriti, a ne više kao osumnjičenici te zaključuje kako se Kopreničina krivnja može ocijeniti tek nakon suđenja.

Odustanak od Kopreničina kaznenog progona zagrebačko odvjetništvo je obrazložilo činjenicom da nitko od ispitanih svjedoka nije vidio kad je uboden Despić, ni osobu koja je to učinila, da je barem još troje sudionika tučnjave imalo noževe koji nisu pronađeni te da ni na osumnjičenikovoj odjeći ni na njegovu nožu nisu pronađeni tragovi krvi žrtve. Uz to, po tvrdnjama odvjetništva, ni na odjeći ubijenoga nisu pronađeni tragovi bilo koje druge osobe, a otegotna okolnost bila je i ta što se osumnjičenik branio šutnjom.

Nakon odustanka od Kopreničina progona odvjetništvo je zatražilo daljnju policijsku istragu kako bi se otkrio drugi počinitelj te prikupili podaci koji bi upućivali na nove dokaze protiv istog osumnjičenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi