zamjenica gradonačelnika zagreba

Majić: Vraćam se na svoje radno mjesto, ne želim bi na teret poreznim obveznicima

03.06.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Olivera Majić, dosadašnja zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, komentirala je sutrašnju primopredaju vlasti novom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, a osvrnula se i na stanje u samom Gradu

Majić kaže kako je protokol primopredaje vlasti reguliran sukladno zakonu te da predaju vlasti vrši gradonačelnik, u ovom slučaju vršiteljica dužnosti Jelena Pavičić Vukičević.

“Ono što želim poručiti Zagrepčanima, već sutra u osam sati se vraćam na svoje radno mjesto jer je to minimum moje profesionalne odgovornosti, da ne budem teret poreznim obveznicima”, kazala je za N1 Majić.

Na pitanje je li dobar pravac u kojemu je krenula nova vlast, Majić kaže kako se slaže s potrebom preustroja.

“Preustroj je i očekivan. Tomašević je zaista o tome govorio i kao skupštinski zastupnik. Kada su točke dnevnog reda prije par godina bile vezane uz osnivanje novih ureda, oni su imali primjedbe i vjerujem da je moguće spajanje. Mnogi uredi će funkcionirati mnogo bolje ako se spoje. Postoji način na koji se to može izvršiti. Nitko nije postavio pitanje preklapanja radnih zadataka i poslova”, govori navodeći primjer gradskog ureda i razvojne agencije. Kaže da bi se u slučaju usporedbe opisa poslova i sinergije ovo dvoje, tamo gdje se ona može napraviti, mnogo lakše povlačila značajna sredstva iz europskih fondova. 

“Ima puno mogućnosti spajanja”, kaže Majić.

O tome da je bila dio vlasti koja je ovakav sustav stvorila kaže: “Razumijem pitanje i očekivano je, bilo sam dio i jesam, u zadnje četiri godine. U tom vremenu došlo je i do spajanja nekih ureda.”

Majić smatra i da bi nova uprava grada trebala napraviti dubinsku analizu. “Financijska izvješća su javno dostupna. Svakome tko dobro čita, brojke su jasan putokaz”, kaže ona.

O navodnim velikim minusima u Zagrebačkom holdingu, Majić nije htjela govoriti.

“Sutra ne sudjelujem u primopredaji, molim vas da ne govorim točne brojke kojima bih nekome dala mogućnost da sutra polemizira. Ja sam još danas u mandau, nakon sutra možemo govoriti o tome', kazala je Majić.

Isti odgovor ponudila je i na pitanje je li istina da je Grad Zagreb morao podići kredit kako bi isplatio plaće za šesti mjesec. “Opet ću reći, sutra je primopredaja kojoj ne nazočim.”

Komentirala je i najavu Tomislava Tomaševića da će surađivati s Vladom.

“Pozdravljam inicijativu Tomaševića da će inzistirati na suradnji s Vladom. Država je davala pozajmice gradu Zagrebu, ali pritisak države na likvidnost Grada Zagreba se vidi u povratu poreza od preko 500 milijuna kuna. Suradnja s državom će biti nužna”, rekla je Majić.

“Vjerujem u suradnju Vlade s Gradom Zagrebom, gospodarstvo je sustav spojenih posuda. Jedna trećina gospodarstva je u Zagrebu i ako bi on pokleknuo, to bi se odrazilo i na državi. Odgovorna vlada će surađivati”, smatra ona.

sve osim nogometa