SPORNI 4. AMANDMAN

Madžarska: Prosvjednici opsjedaju zgradu vladajuće stranke

07.03.2013 u 22:43

Bionic
Reading

Prosvjedujući protiv skorih izmjena novog madžarskog ustava, više desetaka prosvjednika ušlo je u četvrtak u dvorište zgrade u kojoj je sjedište madžarske konzervativne stranke Fidesz, ali nisu uspjeli ući u samu zgradu.

Madžarski parlament treba se 11. ožujka očitovati o više izmjena temeljnog zakona koji je 1. siječnja 2012. zamijenio stari ustav, koji je konzervativni premijer Viktor Orban nazvao ostatkom komunističkih vremena.

Novi ustav zahvaća različita područja, od pravosuđa i pravnog položaja religija do medija te stavlja naglasak na kršćanske vrijednosti, a prihvaćen je zahvaljujući dvotrećinskoj većini kojom raspolaže Fidesz u parlamentu.

Konzervativna vlada koju kontrolira Fidesz, stranka Viktora Orbana, ocijenila je da su izmjene novog ustava, mijenjanog četiri puta u zadnje dvije godine, uglavnom tehničke naravi.

No oporba ističe da se ovim 'četvrtim amandmanom' nastavlja napad na demokratske strukture što ga je Orbanova vlada počela čim je 2010. došla na vlast.

Dok su pokušavali zauzeti zgradu prosvjednici su izvikivali 'Ustav! Demokracija! Pravna država!'

Policija je spriječila jednog prosvjednika da uđe u prostorije stranke.

Fidesz je u priopćenju rekao da su prosvjedi 'agresija' koju organiziraju jedan oporbeni čelnik i bivši premijer s lijevog centra Gordon Bajnai čiji je pokret Zajedno 2014. odmah zanijekao bilo kakvu umiješanost u prosvjede.

Madžarska si je ovom četvrtom izmjenom ustava priskrbila kritike Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

Madžarski ministar pravosuđa Tibor Navracsics je u pismu što ga je u četvrtak poslao glavnom tajniku Vijeća Europe, Norvežaninu Thorbjornu Jaglandu, predložio konzultacije 'kako bi se stvari pojasnile'.

U subotu oporba planira održati prosvjede ispred zgrade parlamenta.