idućih 15 dana

Madrid zbog koronavirusa zatvara bazene, muzeje i kazališta

11.03.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Glavni španjolski grad Madrid zatvorit će sportske rekreativne centre, kulturne centre, knjižnice i kazališta nakon što je već zatvorio vrtiće, škole i sveučilišta zbog širenja koronavirusa, rekao je u srijedu gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida

Te javne ustanove zatvorit će svoja vrata građanima u četvrtak i ostati zatvorene petnaest dana, uz mogućnost produženja mjere.

Tijekom tog razdoblja tisuće stanovnika neće moći odlaziti u teretane, bazene, izložbe i druge aktivnosti kojima se svakodnevno bave.

Autonomna pokrajina Madrida, područje glavnog grada s okolicom gdje živi 6,6 milijuna stanovnika, najpogođeniji je dio Španjolske.

Ondje su zabilježena 782 slučaja koronavirusa od ukupno 1.695 u Španjolskoj.

U čitavoj zemlji su 1.524 aktivna slučaja jer je 36 osoba umrlo a 135 ih je ozdravilo.

U srijedu su svoja vrata zatvorili vrtići, škole i fakulteti a gradske vlasti su počele dezinficirati vagone podzemne željeznice.

Brojni roditelji ne znaju kamo s djecom koju ne mogu ostavljati u vrtićima i osnovnim školama.

„Jučer kada sam saznala za zatvaranje, nastao je kaos, pa smo zvali okolo da vidimo kako se organizirati. Hvala Bogu, i ja i moj suprug imamo sreće pa možemo raditi od kuće“, rekla je stanovnica Ester čiji sin ide u osnovnu školu.

Oko 1,53 milijuna učenika i studenata od srijede se nalazi izvan obrazovnih ustanova.

„Muka nam je zbog toga no potrebno je vjerovati zdravstvenim službama. Razumijemo da rade ono najbolje za društvo“, kaže Enrique López, koji također ima sina osnovnoškolca.

Obrazovne ustanove zatvorene su i u sjevernoj pokrajini La Rioji te baskijskom gradu Vitoriji-Gasteiz.

Sva sportska natjecanja u Španjolskoj, uključujući utakmice prve nogometne lige, iduća dva tjedna održavat će se bez publike uz mogućnost produženja mjere.