nezabilježeno u 50 godina

Madrid se oporavlja od snježne oluje, škole zatvorene

11.01.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Škole u Madridu zatvorene su u ponedjeljak, no avioni i vlakovi nanovo su krenuli iz glavnog grada Španjolske nakon što se tijekom vikenda ondje obrušila snježna oluja

Madrid se oporavlja od mećave nezabilježene u zadnjih 50 godina, no snijeg koji se pretvara u skliski led predstavlja novu opasnost za stanovnike nenavikle na snježne uvjete. Većina ulica još uvijek nije očišćena jer nedostaju ralice, lopate i sol. Brojni stanovnici uživali su tijekom subote i nedjelje u grudanju, hodanju na skijama i pravljenju snjegovića.

No snježna mećava otežala je cijepljenje protiv koronavirusa u trenutku kada je broj novooboljelih porastao poslije blagdanskih druženja. Paketi cjepiva koji su trebali sletjeti na aerodrom u Madridu u ponedjeljak su preusmjereni u grad Vitoriju, na sjeveru Španjolske.

Operater vlakovima Renfe izvijestio je kako sve linije nanovo funkcioniraju, osim one prema Barceloni, drugom po veličinu gradu u zemlji. Željeznički promet između Madrida i Barcelone mogao bi krenuti u popodnevnim satima. Madridska prigradska željeznica u ponedjeljak je prevozila putnike, no bilo je manje vlakova nego obično.

Dvije piste na terminalu zračne luke Adolfo Suárez Madrid-Barajas nanovo su otvorene, a operater AENA izvijestio je kako je od oko 400 letova, planiranih za ponedjeljak, otkazano njih 117.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako se situacija na cestama popravlja, no i dalje ju naziva "izvanrednom". Mnoge autoceste još uvijek su zatvorene. Ministar je odbio reći hoće li Madrid biti proglašen zonom katastrofe, napomenuvši kako prvo moraju procijeniti štetu.

Val hladnoće, s temperaturama od -10 Celzijevih stupnjeva u središnjoj Španjolskoj, potrajat će do četvrtka, javila je državna meteorološka agencija Aemet.