MEHANIZMI KONTROLE

Mađerić: Sprječava se zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći

05.12.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Prijedlogom Zakona o humanitarnoj pomoći jačaju se mehanizmi kontrole u cilju sprečavanja zloupotrebe prikupljenih sredstava, a država jamči građanima da će svaki njihov euro biti uplaćen u prave ruke, rekla je u utorak u Saboru državna tajnica Ministarstva rada Margareta Mađarić

Predstavljajući saborskim zastupnicima konačni prijedlog Zakona, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pojasnila je kako se njime uređuje prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, definira prava i obveze organizatora prikupljanja humanitarne pomoći, te ojačava mehanizme kontrole u cilju sprečavanja zloupotrebe prikupljenih sredstava. Uz to, zakonom se uvodi i načelo transparentnost jer žele vratiti povjerenje građana u humanitarne akcije.

Tako će, istaknula je Mađerić, sve humanitarne aktivnosti biti dostupne na mrežnim stranicama upravnih tijela, a skupljači humanitarne pomoći bit će dužni nakon akcije u određenom roku točno izvijestiti koliko je materijalnih dobara ili financijskih sredstva prikupljeno i za što su utrošena.

Tijekom rasprave oporba je podržala predloženi zakon ali i upozoravala na pad uplata građana i tvrtki u humanitarne aktivnosti jer nemaju povjerenje u sustav.

Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) rekao je da građani i tvrtke od 2020. sve manje uplaćuju u humanitarne aktivnosti jer nemaju povjerenje u sustav. "Previše ima situacija koje odudaraju od onoga što se očekuje. Donacija čovjeka je njegov osobni dar i htjenje da svojim sredstvima nekoga pomogne ali želi biti siguran da novci koje je dao i dođu na mjesto koje je i potrebno", dodao je.

Smatra da bi radi vraćanja povjerenja građana u taj sistem, trebao biti inspekcijski nadzor uvijek nakon što je u humanitarnoj akciji prikupljeno više od stotinu tisuću eura.

Ističući važnost humanosti jednih prema drugima Barbara Antolić Vupora (Klub SDP-a) upozorila je da su i u akcijama koje su humanitarnog karaktera prisutne koruptivne radnje te ih je stoga potrebno prevenirati. Izrazivši zadovoljstvo što se novim zakonom stvaraju preduvjeti za uspostavljanje veće kontrole nad prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći, smatra kako predložene kazne za prekršaje preniske jer se u nekim humanitarnim akcijama prikupi i više stotina tisuća eura.

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) drži kako bi trebalo propisati da fizička osoba ne može organizirati humanitarnu akciju za osobne potrebe ili potrebe najbliže obitelji, a Jelena Miloš (Klub Možemo!) pozdravila je što su u prijedlog zakona uvedeno načelo transparentnosti koje je nužno da se vrati povjerenje građana i tvrtki da se uključe u humanitarnu pomoć. Također, pozdravila je i što je prihvaćen i prijedlog oporbe da se iz ovrhe izuzmu sredstva koja se prikupljaju za humanitarnu pomoć. No, drži kako bi zakonom trebalo riješiti da se na humanitarne donacije ne treba plaćati PDV i carina.

Zastupnici su volonterima čestitali i današnji Međunarodni dan volontera ističući važnost njihova rada i pomaganja svima onima kojima je potrebno.