olujni vjetar

Mađarsku pogodili superćelija i tornado, nevrijeme u Hrvatsku stiže u ponedjeljak

09.06.2024 u 22:27

Bionic
Reading

Žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena oglašen je za cijelu Hrvatsku za ponedjeljak, a nevrijeme s tornadom već je u nedjelju popodne zahvatilo zapadni dio Mađarske

Zapad Mađarske poslijepodne je pogodila superćelija koja je kod grada Sambotela iznjedrila ozbiljan tornado. Mađarski meteorološki portal Idokep izvještava da su njihove brojne web kamere zabilježile tornado iz više kutova, a javili su se i brojni čitatelji iz tog grada te su poslali svoje fotografije. Zasad nema izvještaja o štetama, izvijestio je Istramet.

Portal piše da su meteorološke službe baš za to područje oglasile najviši stupanj upozorenja zbog moguće krupne tuče i olujnog vjetra.

Avion na letu s Mallorce u Beč proletio je kroz superćeliju, a portal neurje.si na svom profilu na Facebooku objavio je fotografije posljedica toga, na kojima su vidljiva oštećenja na nosu letjelice i staklima kabine.

Prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak kaže da će biti djelomice sunčano i nestabilno uz lokalnu kišu i pljuskove s grmljavinom, a na sjevernom Jadranu te na zapadu unutrašnjosti moguće i jače izraženih.