RAT ZA IZBJEGLICE

Mađarski ministar napao Milanovića: Kampanju vodi u svojoj državi

  • Autor: M.D./Hina/Tanjug
  • Zadnja izmjena 25.09.2015 14:52
  • Objavljeno 25.09.2015 u 14:52
Peter Szijjarto

Peter Szijjarto

Izvor: Pixsell / Autor: Bernd von Jutrczenka/dpa

Nakon što je hrvatski premijer 'osumnjičio' Mađarsku i Srbiju da imaju dogovor po kojem će izbjeglice usmjeravati u Hrvatsku a ne u Mađarsku, šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto ustvrdio je za Tanjug da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale takav dogovor oko smjera kretanja izbjeglica

Nikad nismo imali dogovor sa srbijanskom vladom oko rute migranata. Niti bilo što vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo s članovima srbijanske vlade ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj suradnji, a ne o Hrvatskoj, zašto bi?!', rekao je Szijjarto ustvrdivši u intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug da Mađari nikada nisu imali konzultacije kuda će migranti ići.

Ultimatum Zagreba srbijanskim vlastima da će Hrvatska deblokirati granicu kada Srbija počne slati migrante u Mađarsku, mađarski šef diplomacije ocijenio je kao gestu koja je 'apsolutno protiv europskih vrijednosti, solidarnosti i ponašanja'.

'Oni se ne ponašaju sukladno pravilima EU, Dublinskim pravilima. Hrvatska i ne registrira migrante koji ulaze na njihov teritorij i ne ponašaju se u skladu s međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebala tretirati migrante. Oni ih samo dostave Mađarskoj', rekao je Szijjarto.

Mađarski šef diplomacije pripisao je predizbornoj kampanji Milanovićeve poruke o dogovoru dviju zemalja da se sve izbjeglice šalju Hrvatskoj te poručio hrvatskom premijeru da Srbiju i Mađarsku 'ostavi na miru' po tom pitanju i da 'predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske'.

Dodao je da se nada da će 'razina emocija biti niža' poslije izborne kampanje te da će se 'nakon izbora sljedeći premijer Hrvatske baviti Hrvatima, a ne Mađarskom', ocijenivši sadašnje ponašanje Zagreba neprikladnim.

Szijjarto je poručio da bi Hrvatska i Mađarska trebale imati puno bolje odnose kad se uzme u obzir ekonomija i trgovina te da će postojeća, vrlo niska razina političkih odnosa naštetiti i drugim vidovima suradnje.

Europska komisija u srijedu je donijela 40 odluka vezanih uz postupak protiv 19 zemalja članica zbog propusta u provedbi zakona o zajedničkom europskom sustavu azila, a među njima nema Hrvatske.

Devetnaest zemalja članica dobilo je pisma s formalnim upozorenjem zbog propusta u transponiranju direktive o uvjetima za prihvat tražitelja azila kojom se definiraju minimalni zajednički standardi za humani prihvat tražitelja azila, poput pružanja krova nad glavom, osiguranja hrane i zdravstvene zaštite. Među 19 zemalja nalaze se Italija, Mađarska i Grčka, koja je posebno apostrofirana zbog kršenja nekih direktiva o azilu i uvjetima za prihvat tražitelja azila te je dobila dodatno pismo upozorenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!