OPASANI ŽICOM

Mađarska zatvorila prijelaz za migrante na granici sa Srbijom

14.09.2015 u 18:23

Bionic
Reading

Mađarska policija je u ponedjeljak poslijepodne zapriječila glavni neformalni granični prijelaz kojim se kreću migranti preko srpsko-mađarske granice u mjestu Roeszke, javljaju agencije

Desetine policajaca, potpomognutih policijom na konjima i vojnicima, je stalo preko pruge kojom su svakog dana prelazile tisuće migranata prema Mađarskoj i tako im spriječili prolazak, dok je preko pruge postavljena bodljikava žica, prema istom izvoru.

Jedan helikopter kružio je nad tim područjem.

Prijelazom preko pruge u mjestu Roeszke prelazili su gotovo svi migranti i izbjeglice koji su ulazili u Mađarsku nakon što je Budimpešta podigla žičanu ogradu dugu 175 km na granici s Srbijom.

U utorak Mađarska počinje primjenu zakona o granici koji će onemogućiti migrantima prelazak njezine granice sa Srbijom.

Mađarska policija objavila je da je rekordnih 5809 ljudi ušlo iz Srbije u nedjelju, a još 5353 stiglo ih je u ponedjeljak dopodne. Velik dio odmah je vlakom poslan prema austrijskoj granici, prenosi Reutersov fotoreporter.

'Europska unija suočit će se s institucionalnom krizom ako odluči nametnuti obvezne kvote u prihvatu migranata protiv volje nekih svojih država članica', izjavio je u ponedjeljak poljski ministar za europske poslove Rafal Trzaskowski.

"Ako donosimo tako važnu odluku, sve bi se zemlje s njom morale složiti", kazao je Trzaskowski obraćajući se novinarima u Bruxellesu što je prenijela poljska državna televizija TVP Info.

Poljska se, zajedno sa svojim europskim istomišljenicima iz središnje Europe protivi obveznim kvotama za prihvat migranata koje je predložila Europska komisija.