SPORAZUM EU-Rusija

Mađarska traži jamstva za središnju Europu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2010 18:16
  • Objavljeno 18.11.2010 u 18:09
VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja u prvom polugodištu 2011. predsjedati EU-om, zatražio je u četvrtak pet jamstava za središnju Europu u svjetlu strateškog sporazuma između EU-a i Rusije koji bi uskoro mogao biti sklopljen

'Nije daleko trenutak kada će EU sklopiti povijesni sporazum s Rusijom, ali središnja Europa treba imati jamstva u smislu vojne sigurnosti, ekonomske infrastrukture, pristupa tržištima i drugim pitanjima', rekao je šef mađarske vlade u govoru pred Francuskim institutom za međunarodne odnose (IFRI).

Rusija i EU pregovaraju već godinama o sporazumu o strateškom partnerstvu, ali on zapinje na energetskim pitanjima. Summit EU-Rusija predviđen je za 7. prosinca u Bruxellesu.

Mađarska je zatražila jamstvo glede članka 5 povelje NATO-a koji predviđa pomoć saveznika u slučaju napada na jednu od članica i traži njegovo objašnjenje.

Orban se također zauzeo za pravila koja bi ograničila monopole u energetskom prometu, te da se 'zajamče transportni putovi između sjevera i juga Europe'.

Pristup ruskom tržištu također moga biti zajamčen kako bi na njemu gospodarstva središnje Europe mogla biti konkurentna.

Konačno, Orban je zatražio jamstva glede Ukrajine: 'Ne prihvaćamo da bilo tko polaže pravo na interesne sfere izvan svojih granica', rekao je, misleći pritom na Rusiju.

Orban, čija je vlada među prioritete mađarskog predsjedništva stavila i proširenje EU-a, upozorio je na 'crnu rupu' koja će se pojaviti ako Hrvatska, a kasnije i druge zemlje zapadnog Balkana, budu spriječene u ulasku u EU.

Njega u Parizu očekuju susreti s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i premijerom Francois Fillonom, a u srijedu se zajedno s članovima mađarske vlade u Bruxellesu sastao s Europskom komisijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!