na turneji

Macron u ponedjeljak stiže u Budimpeštu; sudjelovat će na samitu Višegradske skupine

07.12.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetit će sljedeći ponedjeljak Mađarsku gdje će razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom, a sudjelovat će i na samitu s premijerima Višegradske skupine (V4)

Mađarska je posljednja zemlja EU-a koju Macron posjećuje u okviru turneje koju je započeo početkom svog petogodišnjeg mandata.

Osim s mađarskim dužnosnicima, francuski će se predsjednik, kazao je u utorak glasnogovornik šefa mađarske vlade Bertalan Havasi, "sastati i s premijerima srednjoeuropskih država, osim s mađarskim, i s poljskim, slovačkim i češkim, na samitu Višegradske skupine".

Po dolasku u Budimpeštu Macron će održati "bilateralni sastanak s predsjednikom Janosom Aderom, a potom s premijerom Viktorom Orbanom".

S čelnicima V4, Macron će razgovarati o prioritetima francuskog predsjedanja Unijom koje Pariz preuzima 1. siječnja, objavila je Elizejska palača.

Francusko predsjedanja EU-om poklopit će se u toj zemlji s predsjedničkom kampanjom u travnju i parlamentarnim izborima u lipnju.

Macron je prvi šef francuske države koji će posjetiti Budimpeštu od posjete bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007.

Kako je priopćila Elizejska palača, Macron će u Budimpešti razgovarati o nekim prioritetnim pitanjima na europskoj razini, posebice o klimatskoj i digitalnoj tranziciji, jačanju europske obrane, razvoju socijalne Europe i europskom upravljanju sustavom azila i migracija.

Francuski predsjednik će također razgovarati i o europskim zahtjevima na području pravne države i poštivanja europskih vrijednosti.

Agencija podsjeća da je Mađarska u sukobu s Bruxellesom oko reforme pravosuđa, medija, izbjeglica, nevladinih udruga i manjina.

Macron će se također sastati i s predstavnicima oporbenih političkih stranaka i odati počast filozofkinji Agnes Heller, disidentici u vremenu komunističkog režima, koja je preminula 2019. u 90-oj godini života. Heller je bila simbol otpora intelektualaca Viktoru Orbanu, dodaje agencija France presse.