remek djelo iz 13. stoljeća

Macron potvrdio cilj: Obnovit ćemo Notre-Dame kroz pet godina, to sam obećao

15.04.2020 u 10:40

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u srijedu da će sve biti učinjeno kako bi se pariška katedrala Notre-Dame, stradala prošle godine u požaru, obnovila kroz pet godina, kao što je i obećao prije godinu dana

U videu postavljenom na internetsku stranicu Elizejske palače, povodom prve obljetnice požara, šef države je naglasio da ta drama nije zaboravljena iako su "naši dani, naše misli, naši životi" potpuno zaokupljeni krizom s pandemijom koronavirusa.

"Obnovit ćemo Notre-Dame kroz pet godina, to sam obećao. Učinit ćemo sve kako bismo ispunili taj rok. Naravno, gradilište stoji u ovom trenutku zbog zdravstvene krize, ali će krenuti u rad čim to bude moguće", najavio je.

Obnova je stala 16. ožujka zbog rizika zaraze na gradilištu. Međutim, u pravom smislu riječi obnova još nije ni počela.

U svojoj poruci, Emmanuel Macron ponovno zahvaljuje "svima onima koji su je spasili i svima onima koji ju obnavljaju".

"Obnova Notre-Damea tiče se svih nas, jer je ona bez sumnje simbol otpornosti našeg naroda, njegove sposobnosti da prevlada izazove i da se podigne", dodao je.

Vatra koja je 15. travnja prošle godine počela gutati to remek djelo iz 13. stoljeća oštetila je krov i srušila zvonik.

Macron je tada obećao nadljudske napore kako bi se u pet godina obnovila građevina koja je dio UNESCO-ve baštine. Želja je da se završi do Olimpijskih igara u Parizu 2024.

No francuska karantena u svrhu sprječavanja širenja virusa - zbog koje su u potpunosti obustavljeni radovi na građevini - čini taj cilj još daljim.

Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju.

Unatoč masivnim drvenim gredama koje sprječavaju da ne padnu arkade i zabat, struktura je i dalje krhka. Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kad je brzina vjetra prelazila 40 km/h.

Radnici koji uobičajeno rade na građevini nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele tijekom požara, koji je izbio tijekom renovacije krovišta.

Sve dok to ne učine, ne mogu postaviti izdržljiviji privremeni krov koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine.

Iako istražitelji još uvijek nisu utvrdili uzrok požara, tužitelji sumnjaju da krivnja leži na loše spojenim elekričnim žicama ili u neugašenoj cigareti.

Bezbrojne operacije čišćenja i restauracije su na čekanju, a glavni arhitekt projekta Philippe Villeneuve upozorio je da bi se tijekom radova mogli pojaviti novi izazovi.

Nikakve komemoracije nisu planirane povodom obilježavanja godišnjice požara, u skladu sa zabranama javnih okupljanja tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

Samo će veliko zvono "Emmanuel" na južnom tornju katedrale zazvoniti u 20,00 sati, kako bi označilo trenutak kada je izbio požar.