VELIKODUŠNA PONUDA

Francuzi ipak prihvatili Putinovu pomoć za obnovu Notre Dame

18.11.2019 u 23:04

Bionic
Reading

Francuska je pozvala Rusiju u pomoć radi obnove pariške katedrale Notre Dame oštećene u požaru ranije ove godine, izjavila je u nedjelju francuska veleposlanica u Rusiji Sylvie Agnes Bermann tijekom radnog posjeta ruskoj regiji Hanti-Mansijsk

'Održavamo stalne kontakte te smo pozvali ruske stručnjake koji će nam pomoći u obnovi katedrale Notre Dame', izjavila je veleposlanica dodajući kako će službeni Pariz uskoro uputiti službeni poziv te da je Francuska zahvalna na iskazanoj pomoći.

Savjetnik ruskog predsjednika za međunarodnu kulturnu suradnju Mihail Švidkoj podsjetio je da Moskva očekuje službeni poziv Pariza za pomoć do kraja godine kako bi Rusija bila upoznata s planom obnove.

Pomoć je odmah nakon požara koji je izbio sredinom travnja ponudio i ruski predsjednik Vadimir Putin koji je u poruci francuskom kolegi Emmanuelu Macronu poručio da ruski stručnjaci mogu pomoći u obnovi krova, mehaničkog sata i tornjeva katedrale.

'Najbolji ruski stručnjaci s iskustvom u restauracijama spomenika i kulturne baštine su spremni pomoći. Notre Dame je povijesni simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo Europe i ostatka svijeta i jedno od najvažnijih kršćanskih relikvija', poručio je Putin nakon požara koji je 15. travnja progutao katedralu, a koji je u potpunosti ugašen idućeg jutra.

Prema preliminarnim podacima požar su izazvali restauratorski radovi na gornjoj razini katedrale, ali još uvijek nije jasno što je uzrokovalo inicijalnu iskru koja je proširila vatru koja je u potpunosti uništila toranj, sat i veći dio krova.

Katerdala Notre Dame je stoljećima bila jedna od najpoznatijih pariških građevina. Kamen temeljac katedrale je položen 1163. godine za vrijeme vladavine kralja Luja VII., a 2013. godine svečano je obilježena 850. godišnjica Notre Dame.

Francuske vlasti i gospodarstvenici obećali su izdvojiti stotine milijuna eura za obnovu jedne od glavnih znamenitosti Pariza. Francuska je, osim Rusije, dobila ponude za pomoć od Velike Britanije i Njemačke te ostalih država. Francuski ministar kulture Franck Riester je u listopadu objavio da je za financiranje obnove katedrale predviđeno 100 milijuna eura pomoći.