turska i dalje prijeti blokadom

Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u

13.08.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u subotu u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.

"Ova suverena odluka Finske i Švedske, dvaju europskih partnera, omogućit će jačanje njihove sigurnosti u prilikama sadašnje prijetnje u njihovu neposrednom susjedstvu i svojim će kapacitetima znatno doprinijeti kolektivnoj snazi i našoj europskoj sigurnosti", ističe u subotu Elizejska palača.

Švedska i Finska su se odrekle tradicionalne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Dvadeset zemalja saveznica" već su "ratificirale protokol", rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini.

Da bi dvije zemlje u slučaju agresije imale zaštitu po članku 5 NATO-ove Povelje, protokol treba potpisati trideset zemalja članica organizacije.

  • +12
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

No Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza, prijeti da će "zaustaviti" taj proces, optužujući dvije skandinavske zemlje da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.