URUŠENO POVJERENJE

Macron novinarima u Rimu: Australski premijer mi je lagao

01.11.2021 u 07:11

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako zna da mu je australski premijer Scott Morrison lagao u vezi razloga za otkazivanje multimilijunskog posla za gradnju podmornica te kako će biti potrebno mnogo posla u ponovnoj izgradnji povjerenja između dviju zemalja

U rujnu je Australija otkazala dogovor s Francuskom oko gradnje podmornica što je bio jedan od uvjeta za postizanje novog sigurnosnog sporazuma sa SAD-om i Velikom Britanijom prema kojemu će Australija dobiti pristup podmornicama na nuklearni pogon.

Francuska je to shvatila kao izdaju te je nakon otkazivanja posla povukla svoje veleposlanike iz Washingtona i Canberre na konzultacije.

"Imam mnogo poštovanja za vašu zemlju i za vaše ljude. Samo želim reći da kada postoji uzajamno poštovanje, tada morate biti iskreni i ponašati se u skladu s tom vrijednosti", rekao je Macron skupini australskih izvjestitelja u Rimu tijekom samita G20.

Na pitanje misli li kako mu je australski premijer lagao Macron je odgovorio:

"Ne da to mislim. Ja to znam".

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden sastao se u petak s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom uoči samita G20 u Rimu i govoreći o sporu s Parizom zbog obrambenog pakta SAD-a s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Washington bilo "nespretno".

Biden je iskoristio priliku da okrene novu stranicu u odnosima koji su se zategnuli zbog američko-australskog sigurnosnog saveza poznatog kao AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju. Pakt je doveo do toga da Australija otkaže sporazum iz 2016. o kupnji francuskih podmornica.

Večera čelnika G20 i njihovih supružnika Izvor: EPA / Autor: PAOLO GIANDOTTI / QUIRINAL PRESS

"Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrijebim englesku riječ, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno", izjavio je Biden.

Biden je rekao da je ta stvar vođena "nespretno" i da je imao osjećaj da je Francuska unaprijed informirana da se dogovor s Australijom neće realizirati.

Dodao je da SAD nema dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske i da ne postoji dio svijeta u kojem Washington ne može surađivati s Parizom.