HAKUGEI IZ KLASE TAIGEI

[VIDEO/FOTO] Ovo su karakteristike nove japanske podmornice čiji su konstruktori mislili i na intimu ženskih članova posade

27.10.2021 u 06:29

Bionic
Reading

Japan je u jeku tajvanske krize lansirao drugu iz nove klase dizel-električnih podmornica, i to točno godinu dana otkako je porinuo seriju plovila koja pokreću litij-ionske baterije, omogućavajući dulju plovidbu pri većim brzinama od konvencionalnih dizel-električnih podmornica. Ovo su karakteristike plovila što ga pokreće tehnologija koju zasad koristi jedino Japan

Nova podmornica iz klase Taigei nazvana Hakugei (bijeli kit) porinuta je prošlog tjedna u Kawasakijevu brodogradilištu u Kobeu. Podmornicu nakon porinuća očekuje testiranje u moru prije završne evaluacije i pridruživanja Japanskim pomorskim samoobrambenim snagama, što se očekuje u ožujku 2023.

Riječ je o plovilu površinske istisnine od 3000 tona, čiju bi posadu trebalo činiti 70 časnika i mornara. Prema dostupnim podacima japanske ratne mornarice, podmornica je duga 84 metra, široka je 9,1, a gaz joj iznosi 10,4 metra. Kombinirani Kawasakijev dizelsko-električni motor generira 6000 konjskih snaga, a kao i zadnja dva broda prethodne klase Soryu i Taigei, Hakugei će biti opremljen litij-ionskim baterijama kao izvorom energije. Japan je proveo opsežna istraživanja o korištenju litij-ionskih baterija na podmornicama od ranih 2000-ih i ističe da one zahtijevaju manje održavanja te da su sposobne duže izdržati pri velikim brzinama u usporedbi s olovno-kiselinskim baterijama.

Japanska podmornica Hakugei Izvor: Creative Commons / Autor: Hunini

Klasa Taigei može se pohvaliti trupom smanjenog radarskog odraza i moderniziranim sustavom sonara s poboljšanom sposobnošću otkrivanja protivnika, a može se naoružati torpedima G-RX6, smatranima naprednijim od bilo kojeg sličnog američkog podvodnog naoružanja. Tu su i modernizirani sustav sonara Oki ZQQ-8, superosjetljivi radar ZPS-6H i već standardni protubrodski projektili Harpoon te se mogu koristiti u svim vremenskim uvjetima, a za navođenje koriste aktivni radar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

U svijetu je jedinstveno i unutarnje uređenje podmornice kao odgovor na ograničenje primanja žena u redove podmorničara. Konstruktori su taj problem riješili postavljanjem pregrada u stambenim prostorijama podmornica, uz osiguravanje posebnih spavaćih soba za ženske članove posade, čiji je broj dosad bio limitiran. Poznata je i cijena podmornice te ona iznosi oko 800 milijuna američkih dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hidemura

Nove podmornice klase Taigei trebale bi ojačati japansku flotu od ukupno 22 plovila u jeku stalno prisutnih pacifičkih trzavica i sveopće vojne modernizacije Kine, države koja sve učestalije vojno i politički pritišće Tajvan da prihvati kineski suverenitet.