globalna scena

Biden s Macronom, ponašanje SAD-a u sporu oko podmornica nazvao 'nespretnim'

29.10.2021 u 20:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u petak s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom na rubu samita G20 u Rimu i govoreći o sporu s Parizom zbog obrambenog pakta SAD-a s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Washington bilo "nespretno"

Biden je iskoristio priliku da okrene novu stranicu u odnosima koji su se zategnuli zbog američko-australskog sigurnosnog saveza poznatog kao AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju. Pakt je doveo do toga da Australija otkaže sporazum iz 2016. o kupnji francuskih podmornica.

"Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrijebim englesku riječ, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno", izjavio je Biden.

Biden je rekao da je ta stvar vođena "nespretno" i da je imao osjećaj da je Francuska unaprijed informirana da se dogovor s Australijom neće realizirati.

Dodao je da SAD nema dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske i da ne postoji dio svijeta u kojem Washington ne može surađivati s Parizom.

Macron je na početku sastanka u francuskom veleposlanstvu u Vatikanu rekao da će susret omogućiti obnovu povjerenja. "Ono što je doista važno jest što ćemo zajednički činiti idućih tjedana i mjeseci", izjavio je Macron.

"Nakon te stvari s AUKUS-om, sada smo u pravom zajedničkom projektu", dodao je Macron

U vrijeme spora, Macronova vlada je ocijenila da su joj bliski saveznici "zabili nož u leđa", bijesna zbog toga što je afera dovela u pitanje ulogu Francuske i Europe na globalnoj sceni.