tisuće policajaca na ulicama

Tjedan kaosa u Francuskoj: Više od 3000 uhićenih, no neredi se ipak smiruju

03.07.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Nakon tjedan dana paleži i razbijanja po ulicama, čini se da su se neredi u francuskim gradovima primirili, a za to bi mogao biti zaslužan i apel bake ubijenog tinejdžera, zbog kojeg je započeo kaos

Prema podacima iz francuskih medija, u nedjelju je u neredima diljem Francuske uhićeno 'samo' 157 osoba, što je dramatičan pad u odnosu na dan ranije, u kojem je iza rešetaka završilo 719 osoba, ili u petak, kada je uhićenih bilo 1300. Sveukupno je u neredima, koji su započeli u utorak navečer, uhićeno više od 3000 ljudi, a na ulice francuskih gradova raspoređeno je oko 45.000 policajaca.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je tijekom vikenda da se broj raspoređenih policijskih snaga neće mijenjati, posebice nakon što su prosvjednici u subotu navečer palili automobile, pljačkali trgovine, oštetili infrastrukturu i sukobili se s policijom. Šef pariške policije rekao je da je prerano reći da su nemiri ugušeni. 'Evidentno je manja šteta, ali ostat ćemo mobilizirani i sljedećih dana. Jako smo fokusirani; nitko ne tvrdi da je pobijedio', rekao je Laurent Nunez.

  • +8
Četvrti dan nereda u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra

Prema podacima iz medija, u nedjelju su podmetnuta 352 požara, a stiglo je i 297 dojava o zapaljenim vozilima. No ipak je došlo do smirivanja situacije, a francuski mediji pripisuju to i apelu bake ubijenog Nahela, 17-godišnjaka koji je u utorak ubijen nakon što ga je rutinski zaustavila prometna policija, zbog čega su krenuli neredi.

'Prestanite s neredima, prestanite uništavati', poručila je Nahelova baka Nadia za BFMTV. 'Ovo poručujem onima koji se bune: nemojte razbijati prozore, napadati škole i autobuse. Stop. Majke su te koje voze te autobuse', kazala je, dodavši da izgrednici 'koriste Nahela kao izgovor' za palež i uništavanje.

'Umorna sam, ne mogu više, ne mogu spavati, ugasila sam TV, ugasila sam sve, ne želim ovo više slušati. Želim da se stvari smire', kazala je. Apel su uputili i gradonačelnici francuskih gradova te su pozvali na okupljanje ispred gradskih vijećnica u ponedjeljak navečer kako bi se uputila poruka protiv nasilja i pljačkanja. U priopćenju za javnost, objavljenom u nedjelju, udruga gradonačelnika napominje da su 'lokalne sredine posvuda u Francuskoj poprište ozbiljnih nemira, a koji uz pomoć ekstremnog nasilja kao cilj imaju simbole Republike'.

'Odbijamo dopustiti da naša zemlja podlegne kaosu... Nažalost, ova situacija nije iznenađenje i godinama su francuski gradonačelnici zvonili na uzbunu zbog degradacije u našem društvu', stoji u priopćenju za javnost. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak se treba sastati s predsjednicima oba doma parlamenta, a u utorak ga čeka sastanak s čelnicima 220 gradova i mjesta u kojima su se razbuktali neredi.

Podsjetimo, nerede je izazvala smrt 17-godišnjaka kojeg je ubio policajac tijekom prometne kontrole. Nahel, tinejdžer sjevernoafričkog podrijetla, pokopan je u subotu. Njegovo ubojstvo dolilo je ulje na vatru zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva građana policijskim nasiljem i sustavnim rasizmom u agencijama za provedbu zakona u siromašnim i rasno miješanim predgrađima.

  • +29
Neredi u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: SENER YILMAZ ASLAN / Sipa Press / Profimedia

Ponovno je pokrenuta rasprava o francuskoj policiji, uključujući kontroverzni zakon o vatrenom oružju iz 2017., koji policajcima dopušta upotrebu vatrenog oružja kada vozač ignorira naredbu da stane. Šire gledano, postavilo se i pitanje rasizma u policiji. UN-ov ured za ljudska prava rekao je da su nemiri prilika za Francusku 'da se pozabavi dubokim problemima rasizma u provedbi zakona'.

Predsjednik Macron u petak je 'najodlučnije' osudio nasilje i rekao da je Nahelova smrt iskorištena da se opravdaju nasilni činovi - nazivajući to 'neprihvatljivim iskorištavanjem smrti adolescenta'. Ranije je pak kritizirao policiju zbog ubojstva, nazvavši to 'neoprostivim'. 'Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka', poručio je Macron.