'gal nesklon promjenama'

Macron: Francuski narod sklon je šalama na vlastiti račun

30.08.2018 u 22:24

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio je u Finskoj o 'francuskom duhu i humoru' kako bi stišao raspravu koju je dan ranije izazvao izjavom o 'Galu nesklonom promjenama', nakon koje ga oporba optužuje za poticanje karikatura i izvođenje diverzija kako bi odvratio pozornost s problema u unutrašnjoj politici

"Ono što obilježava Francusku i francuski narod je sklonost inteligenciji, ironiji, šalama na vlastiti račun i svakako složenosti", rekao je francuski predsjednik na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

U srijedu je u Kopenhagenu predsjednik rekao da se divi danskom modelu "flexisigurnosti" i ocijenio da kulturne razlike ne omogućuju primjenu tog modela u Francuskoj. "Svaki narod obilježava njegova povijest. Taj luteranski narod koji je proživio transformacije posljednjih godina, nipošto nije Gal nesklon promjenama".

U redovima oporbe mnogi su u tom opisu vidjeli odjek njegove rečenice iz ljeta 2017. o Francuzima "koji mrze reforme".

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Francuze je nazvao ljenčinama i sada nas pred danskom kraljicom opisuje kao neposlušne Gale", istaknuo je predsjednik republikanaca Laurent Wauquiez.

Eurozastupnik Nicolas Bay u toj predsjednikovoj izjavi vidi "malu diverziju kako bi u drugi plan gurnuo poteškoće u unutrašnjoj politici".