POLICIJSKA AFERA

Istraga protiv Macronovog tjelohranitelja koji u slobodno vrijeme tuče prosvjednike

21.07.2018 u 16:00

Bionic
Reading

Francuskog ministra unutarnjih poslova Gerarda Colomba idućeg će tjedna u parlamentu zastupnici ispitivati o slučaju tjelesnog čuvara predsjednika Emmanulea Macrona, snimljenog kako u svibnju tuče prosvjednika i propustima u primjeni stegovnih mjera

Colomba će zastupnici donjeg doma ispitati u u ponedjeljak, a senat u utorak.

Alexandre Benallu, koji je dugo vremena bio Macronov tjelesni čuvar, priveden je u petak u policiju na ispitivanje nakon što se pojavila snimka na kojoj na prosvjedima 1. svibnja, s policijskom kacigom i policijskom identifikacijskom oznakom, dok nije bio na dužnosti vuče jednu ženu i potom tuče prosvjednika. On je kasnije prepoznat kao pripadnik predsjednikovog osiguranja.

Benalla je prvotno bio suspendiran na 15 dana, a potom mu je dopušten povratak na posao. Francusko predsjedništvo je pod pritiskom odlučilo pokrenuti postupak davanja otkaza.

Zastupnici su pokrenuli istragu o samom incidentu, prvotnoj stegovnoj mjeri i činjenici da vlasti nisu odmah prijavile Benallu. Istragu je otvorio i pariški tužitelj.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Macron se našao na udaru kritika nakon što je list Le Monde otkrio da je predsjednikov ured prije gotovo tri mjeseca nakratko suspendirao tjelesnog čuvara zbog napada na prosvjednika i predstavljanja za policajca, ali o tome nije obavijestio nadležna tijela.

Zbog slučaja je priveden još jedan muškarac koji se pojavljuje na snimci, a u petak su suspendirana i privedena trojica policajaca, među kojima su dvojica osumnjičena da su ranije ovoga tjedan Benalli dali snimku događaja.