sastanak u luksemburgu

Maas za sankcije Lukašenku te Kremlju zbog trovanja Navaljnog

12.10.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih Heiko Maas zauzeo se u ponedjeljak uoči sastanka ministara vanjskih poslova članica Europske unije za uvođenje sankcija Bjelorusiji te za proširenje sankcija Rusiji zbog pokušaja ubojstva oporbenog političara Alekseja Navaljnog

"Nasilje koje provodi režim predsjednika Aleksandra Lukašenka nastavlja se i zato ću predložiti opširan paket sankcija protiv Bjelorusije", rekao je Heiko Maas uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

Sankcijama trebao biti pogođen "sam Lukašenko", naglasio je njemački šef diplomacije.

Na ministarskom sastanku bi se trebalo raspravljati i o posljedicama slučaja Alekseja Navaljnog koji je u kolovozu otrovan bojnim otrovom novičok.

Njemačko-francusku inicijativu uvođenja dodatnih sankcija protiv Rusije u međuvremenu su podržale i druge članice EU-a poput Rumunjske, Poljske, Danske i EU baltičkih zemalja.

"Sada se pokazalo da Kremlj ništa ne poduzima kako bi rasvijetlio slučaj Navaljni te je vrijeme za uvođenje novih sankcija", rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu.

Austrijsi ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da Europska unija "mora reagirati" u slučaju Alekseja Navaljnog.

Sankcije bi, prema njemačko-francuskom planu, trebale pogoditi osobe koje na temelju službene dužnosti slove kao odgovorne "za zločin i povredu međunarodnih pravnih normi" u slučaju Navaljni.

Nekoliko njemačkih i međunarodnih laboratorija potvrdilo je da je Navaljni otrovan bojnim otrovom novičok kojim se služe ruske tajne službe.