oprezan zbog koronavirusa

Putin vodi poslove iz rezidencije, do njega se može tek nakon dvotjedne karantene i negativnog testa, a ako i izađe nekamo, razmak je deset metara

10.10.2020 u 16:30

Bionic
Reading

I dok mnogi svjetski čelnici tijekom pandemije koronavirusa pokušavaju održati, koliko je to moguće, normalan ritam sastanaka i rada, ruski predsjednik Vladimir Putin minimalno izlazi i većinu vremena provodi izoliran u državnoj rezidenciji u Podmoskovlju kako bi se sačuvao od zaraze

Štoviše, Kremlj je uveo obveznu dvotjednu karantenu za svakog tko se osobno sastaje s predsjednikom, objavio je istraživački novinski portal Proekt, a prenio The Moscow Times. Putinova glavna baza tijekom pandemije je Novo Ogarjovo, državna rezidencija u neposrednoj blizini Moskve. Većinu pandemije Putin slijedi strog režim rada od kuće, vodeći državne poslove uglavnom putem videokonferencija korištenjem sigurne veze. Neki se sastanci odvijaju uživo, poput konferencijskih poziva o koronavirusu s ministrima u vladi.

Oprez za Putinovo zdravlje nije neopravdan jer su od koronavirusa oboljeli i neki visoki dužnosnici, uključujući premijera Mihaila Mišustina i glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, a šezdesetosmogodišnji predsjednik, iako dobra zdravlja, ulazi u rizičnu skupinu.

Proekt je detaljno dokumentirao opsežna pravila za kontakt s prvim čovjekom Rusije. Čak i kratko fotografiranje zahtijeva od posjetitelja strogu dvotjednu karantenu, bez obzira na njihov rang i bez obzira radi li se o top menadžeru državne plinske megakompanije ili skupini znanstvenika nagrađenih medaljom i rukovanjem.

Svi se moraju pridržavati protokola.

A protokol, prema Proektu, kaže da svi prije susreta s predsjednikom moraju odraditi dva tjedna karantene i podvrgnuti se opsežnim testiranjima. Od subjekata se navodno traži da čekaju rezultate testa na Covid-19 u strogoj izolaciji u odmaralištu u Sočiju ili vladinoj dači u Moskvi. Ako test bude negativan, onda im je dopušteno izaći iz soba. Proekt navodi da su se u takvoj situaciji našli neki kremaljski dužnosnici, novinari, kao i 30 ključnih zaposlenika nuklearne industrije.

'Niti jedna zapadna zemlja nije izvijestila o potrebi karantene posjetitelja šefova država, a kamoli zatvaranja najviših dužnosnika ili novinara', napisao je Proekt. Kremlj je odgovorio na izvješće da zahtjevi za karantenom ovise o situaciji s koronavirusom unutar agencija kojima upravljaju dužnosnici.

Osoblje u Novom Ogarjovu - pripadnici sigurnosnih službi, domaćice, kuhari i pomoćno osoblje - od ožujka, navodno, nije napuštalo taj prostor. Nisu išli kućama i tjedno ih se testira na koronavirus. Dio osoblja koje je u neposrednom kontaktu s Putinom, a ne može biti u kućnoj izolaciji, nalazi se pod stalnim nadzorom posebnog liječničkog tima iz Kremlja.

  • +27
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Također, svi zaposleni u predsjedničkom kabinetu, bez izuzetka, sretali se s Putinom ili ne, moraju na tjedna testiranja, a kretanje i sudjelovanje na javnim ili većim obiteljskim okupljanjima im je ograničeno. Bez najmanje tri dana starog testa nitko ne može ni u blizinu Novog Ogarjova, a kamoli doći u kontakt s osobljem koje kontaktira s Putinom.

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta - s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgistana Soronbajem Ženbekovom, koji su prije sastanka morali pokazati rezultate testiranja. Inače, obojici se trese stolica jer su suočeni s velikim uličnim nemirima stanovništva nezadovoljnog njihovom vladavinom.

Zbog smanjenog obima aktivnosti predsjednika Rusije privremeno je raspušten desk kremaljskih novinara koji su se bavili njegovim svakodnevnim aktivnostima.

Već u travnju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jasno je istaknuo da su poduzete stroge mjere za zaštitu predsjednika. Svi koji se sastaju s Putinom, kako je rekao tada, bit će testirani na Covid-19, a na sastancima s ruskim predsjednikom strogo će se poštovati socijalno distanciranje. Putin je krajem ožujka posjetio Kommunarku, glavni ruski centar za Covid. Ondje je nastala i legendarna fotografija ruskog predsjednika u žutom zaštitnom odijelu. Međutim odijelo nije nosio tijekom cijelog posjeta pa je kasnije završio u samoizolaciji jer se rukovao s liječnikom kojemu je potom dijagnosticiran Covid. Čak je netko vrijeme nestao iz javnosti, što nije ostalo neprimijećeno, navodi portal Russia Beyond. Od tada Kremlj ništa ne prepušta slučaju.

U lipnju je Peskov potvrdio da su u Kremlju i Novom Ogarjovu postavljeni posebni tuneli za dezinfekciju kao obrana od širenja virusa. Isti mjesec Putin je odlučio održati prethodno odgođenu paradu povodom Dana pobjede. Deseci veterana iz Drugog svjetskog rata koji su sjedili pored predsjednika na tribinama morali su dva tjedna u karantenu, tvrdi CNN.

Kako su zbog bolje situacije ograničenja postupno ukidana tijekom ljeta, Putin se osobno sastajao sa sve većim brojem dužnosnika i čak je izašao iz svog bunkera, kako neki mediji nazivaju rezidenciju u kojoj boravi i radi tijekom pandemije, posjetivši Krim. Međutim u rijetkim prilikama u kojima je Putin morao prisustvovati nekom masovnom događaju, poput rujanskog sastanka s ruskim Senatom u Kremlju, snimka je pokazala dobrih deset metara distance između predsjednika i svih ostalih.

U Rusiji je u posljednja 24 sata zabilježeno rekordnih 12.126 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a zemlja ukupno bilježi 1.272.238 zaraženih od početka pandemije. Zdravstvene vlasti rekle su da je 201 osoba umrla u posljednja 24 sata, zbog čega sada ukupan broj umrlih iznosi 22.257.

Ruski dužnosnici razmatraju zatvaranje kafića i noćnih klubova kako bi zaustavili drugi val te su ljudima preporučili da preko vikenda ostanu u kućama iako nisu uveli novu karantenu, navodeći da zasad nema planova da će se to dogoditi. Vlasti u Moskvi, epicentru ruske zaraze koronavirusom, proljetos su također preporučile ljudima preko 65 godina da se izoliraju te tvrtkama da im barem trećina zaposlenika treba raditi od kuće.