nasljednik ivice lovrića

U Zagreb iz Bruxellesa: Tko je Luka Juroš, novi gradski pročelnik za obrazovanje

08.06.2022 u 15:52

Bionic
Reading

Luka Juroš vraća se iz Bruxellesa i preuzet će mega zagrebački Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade

Godinu dana od promjene vlasti u Zagrebu, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade dobit će novog pročelnika – Luku Juroša. Njegovo ime obznanio je na jučerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tako će nakon Ivice Lovrića i v.d. pročelnice u jedan od najvećih gradskih ureda zasjesti Juroš, a u fotelju gradskog pročelnika stiže iz Bruxellesa, u kojem je posljednjih sedam i pol godina radio kao zaposlenik Europske komisije na različitim poslovima vezanima uz javni obrazovni sektor.

Prije toga radio je osam godina u Ministarstvu znanosti i obrazovanja baveći se visokim obrazovanjem i studentskom problematikom.

Što motivira čovjeka da s briselske plaće i nakon života u anonimnosti sjedne u fotelju s brojnim problemima, pokušali smo doznati od pročelnika koji na dužnost stupa u srpnju, ali nam se zahvalio na pozivu uz obrazloženje da je još uvijek zaposlenik Komisije.

Juroš je prema dostupnim informacijama magistrirao javne politike i upravu na London School of Economics, a završio je i program izvršnog obrazovanja na John F. Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard. Od 2012. do 2013. bio je stipendist Fulbrightovog programa Humphrey na Pennsylvania State University u SAD-u te je alumnus Akademije za politički razvoj, članice mreže škola za politički razvoj Vijeća Europe.

'Juroš je naš izbor i mislimo da će dobro obavljati tu vrlo zahtjevnu funkciju s obzirom na sve izazove koje imamo', kazao je jučer Tomašević, a izazova ili problema, ovisno o kutu gledanja, za Juroša je napretek.

Već prvi bit će vrtići i broj mjesta u njima, s obzirom na to da gradska vlast inzistira na poštivanju pedagoškog standarda, pa u pitanje dolazi hoće li i koliko djece ostati neupisano i hoće li gradska vlast uspjeti u naumu da pojedine objekte mjesne samouprave zbog toga privremeno pretvori u vrtiće iako neki od njih traže adaptaciju zbog najbanalnijih stvari, poput broja sanitarnih čvorova.

Prije nego li se 2006. godine zaposlio u Ministarstvu za mandata ministra Dragana Primorca, Juroš je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao filozofiju i engleski jezik.