velike razlike

Oporba suglasna: Ujednačite kriterije za upis djece u vrtić

11.05.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju su nejasne, omogućavaju neujednačene kriterije kod upis djece u vrtiće i da nestručan kadar radi u vrtićima, ponavljala je u srijedu oporba u saborskom izjašnjavanju o amandmanima na taj zakonski prijedlog

Kriterije upisa u dječje vrtiće treba ujednačiti, a ne da svaka lokalna jedinica odlučuju o kriterijima prednosti, da postoje razlike po mjestu rođenje djeteta, rekla je Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a).

Nenad Bakić (Klub zeleno -lijevog bloka) upozorio je da takva odredba svakom osnivaču daje mogućnost činiti velike razlike u postupanju te otvara veliki prostor za moguće diskriminacije i zloupotrebe.

„Sva djeca trebaju imati jednaka prava”, istaknula je i Marija Selak Raspudić (Klub Most-a) dodavši kako su se nadali trećem čitanju s obzirom na sve kritike koje je na zakon iznijela struka i odgajatelji.

Elektronički upis u vrtiće treba na svim područjima Hrvatske, navodili su, među ostalim. oporbeni zastupnici.

Primjedbe su imali i na mogućnost zapošljavanja učitelja u dječjim vrtićima.

Time se nezakonito rješava suficit učitelja na tržištu, ocijenila je Sanja Radolović (Klub SDP-a) koja smatra da zapošljavanje učitelja u vrtićima može proći smo kao privremeno rješenje

Nestručan kadar će ući u struku i obavljati njezin posao”, dodala je Selak Raspudić u raspravi u koju su odbijeni svi oporbeni amandmani.

Prihvaćeni su jedino amandmani HDZ-a da se u vrtiću može u skladu s potrebama zaposliti i treći odgojitelj ili jedan pomoćnik za djecu s teškoćama u razvoju i vezan za imenovane vršitelja dužnosti ravnatelja.

Vladin predstavnik odbio je i sve oporbene amandmane na prijedlog zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost.

„Dijelim razočaranje 332 znanstvenika koji su potpisima uputili poziv da zakonom Zakladi zajamči samostalnost i kontinuitet djelovanja bez političkog utjecaja, da se članovi upravnog odjela i stručnih tijela Zaklade biraju isključivo prema visokim kriterijima znanstvene izvrsnosti”, rekla je Marijana Puljak (Centar) nezadovoljna odbijanjem amandmana.

Ocijenila je da se zakonom Zaklada degradira i upropaštava njezin rad.