redovito obraćanje gradonačelnika

[VIDEO/FOTO] Tomašević govorio u ugradnji bokseva za otpad, ali i objavio: Luka Juroš novi je pročelnik za obrazovanje

07.06.2022 u 12:15

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici održali su redovnu konferenciju za tisak, prvu u drugoj godini mandata

Konferenciju je otvorio dogradonačelnik Luka Korlaet viješću kako je obnova OŠ Miroslav Krleža u potpunosti obnovljena i spremna za iduću školsku godinu. Na redu je, dodao je i OŠ Ivana Merza koja će također biti spremna primiti učenike iduće školske godine, prenosi Večernji list.

'Izuzetno je zahtjevno jer se radi o vrijednoj zgradi. Izgleda kao nekad ali s potpuno novom infrastrukturom' poručio je Korlaet. U Vugrovcu se pak završava popravak, sanacija i dogradnja škole stradale u potresu koja će biti završena u kolovozu. Primit će 324 učenika. Sanira se i OŠ Bukovac koja je također novosagrađena u suvremeni objekt po najvišim standardima, rekao je Korlaet, no ona neće biti gotova najesen već za drugo polugodište. I Osnovna škola Gjalski se rekonstruira i dograđuje s novim učionicama. na krovu škole biti će igralište otvoreno javnosti, otkrio je dogradonačelnik.

U Trnjanskoj Savici rekonstruira se i dograđuje OŠ Juraja Kaštelana, a i ona će biti gotova za drugo polugodište. I u OŠ Ante Kovačić dograđuje se nova dvorana i novi razredi. OŠ Savski gaj i područna škola Blato su završeni, idući tjedan je tehnički pregled te će nove školske godine krenuti 220 učenika.

  • +10
Prva konferencija za medije Tomaševića u drugoj godini svog mandata Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Pažnja je posvećena uređenju sportskih terena koja će koristiti djeca iz čitavog naselja', rekao je Korlaet te pokazao tabelu sedam škola koje će do 2023. i 2024. biti završene. 'Bitno nam je da sva naselja u Zagrebu imaju matičnu ili područnu školu te da pređemo s trosmjenske na dvosmjensku i jednosmjensku nastavu', zaključio je.

Tomašević je objavo kako je novi pročelnik za obrazovanje je Luka Juroš, zaposlenik Ministarstva obrazovanja, Europske komisije, a završio je London School of Economics. Tomašević je rekao kako je u ovoj godini riješeno 5200 priključaka za vodu od 8100 zahtjeva. "Zahtjevi se trebaju riješiti u roku od 90 dana, što se i događa. Kod ove razlike zahtjeva koja još nije riješena, riječ je ili o nepotpunoj dokumentaciji ili o fizičkim uvjetima koji nisu izvedivi od izvođača radova", kazao je Tomašević.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Danijela Dolenec govorila je pak da je u savjetovanje poslana odluku o socijalnoj skrbi. Ako sve bude išlo po planu, na Skupštini je u srpnju, rekla je. 'Usvojen je novi Zakon o socijalnoj skrbi, to je bio povod, no i da uključimo u ovu odluku nove društvene skupine', rekla je. Za sve osobe s invaliditetom potpora će biti jedinstvena bez obzira na stupanj invaliditeta, naknada će biti 200 kuna mjesečno. Po prvi puta se obuhvaćaju i korisnici naknade za starije osobe, koji su najugroženija skupina jer imaju nikakva ili niska primanja. Oko 65% primatelja su žene pa predlažemo da dobiju novčanu pomoć od 400 kuna mjesečno.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'Uključujemo i hrvatske branitelje nezaposlene i njihove obitelji, dobit će pravo na naknadu troškova stanovanja, električnu energiju, komunalne usluga, plin. Treća je skupina samohrani roditelji koji koriste dječji doplatak. Samohrani roditelji su skupina u potrebi, a pomoć je po djetetu u iznosu od 200 kuna mjesečno', navela je Dolenec. Za to će se izdvojiti 3,5 milijuna kuna više no što je planirano, a iduće godine to je 13 milijuna kuna više za najugroženije skupine.

O suradnji s SDP-om i Mostom na parlamentarnim izborima

Tomašević je odgovarao i na pitanja novinara o mogućim koalicijama. 'Nismo o tome razgovarali, no suradnja s desnim strankama poput Mosta za nas nije opcija', kazao je.

O sredstvima za gradnju boksova za otpad

Govorio je i o boksovima za otpad. 'Boksevi su jeftiniji jer smo tražili najjeftiniju ponudu, a vjerujemo da će i doći do suradnje između ulaza u istu zgradu što će pojeftiniti cijenu po kućanstvu. Time će se maknuti barem dio kanti s javnih površinama. Stavljanje kanti na javnu površinu je zadnja opcija, smetlarnici bi trebali biti u zgradama, parcelama vlasnika, a tek onda se ide na opciju boksova. Kažnjavat će se svaka situacija u kojoj se kontaminiraju reciklanti, vjerujem da će suvlasnici svoje kontejnere htjeti imati pod svojom kontrolom. Za korištenje javne površine neće naplaćivati naknadu, ali ne može plaćati i ugradnju boksova. Tamo gdje je GSKG upravitelj zgrada, a upravlja većinom, opcija je da ponude povoljne jeftine kredite, a vjerujem da će i suvlasnici ponuditi takve opcije. Interes građana je da su makne spremnici s javnih površina', rekao je Tomašević.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

O Sesarovim naknadama u Holdingu

Tomašević je komentirao i slučaj Borisa Sesara. 'Zakon o sprečavanju sukoba interesa novi je početkom godine stupio, pa su i direktori poduzeća postali dužnosnici i mi ćemo se tome prilagoditi. Ako je u previše nadzornih odbora, maknut ćemo ih iz njih što se i čini mi se, radi. Proces traje. A zašto o tome pričamo samo o Holdingu, a ne u drugim poduzećima u hrvatskoj, to je i to pitanje, no Grad će zakon poštivati', rekao je.