'otvoreno' o kršenju mjera

Luetić: Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bore za udah, koji se bore za kisik, za još jedan dan života, prizor je koji još nije vidio nitko od nas

01.12.2020 u 23:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao da su zadnja dva dana iznimno tužna za hrvatsko liječništvo jer je u ponedjeljak preminula liječnica u Zagrebu, a danas od koronavirusne infekcije obiteljski liječnik u Slavoniji

'U Dubravi svo medicinsko osoblje daje sve od sebe i nadljudskim naporima se bori za svaki život. Prizor od 450 do 500 pacijenata koji se bori za udah, koji se bori za kisik, koji se bore za dah, za još jedan dan života, prizor je koji nije vidio nitko od nas.', komentirao je situaciju u KB Dubrava predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić u emisiji HRT-a Otvoreno.

Luetić je rekao kako je preko 20 godina u kliničkoj medicini i vidio je puno teških bolesnika, ali takve prizore nitko od njih nije vidio. Poručio je da je opasnost od virusa tu, da su brojevi iznimno visoki te da su liječnici izloženi opasnosti, ali i velikom stresu.

'Svatko od nas treba učiniti ono što može kao odgovoran pojedinac da smanji širenje infekcije, a, naravno, zdravstvena administracija i da pruži psihološku podršku samim zdravstvenim djelatnicima', poručio je Luetić.

Nezavisna zastupnica iz Kluba zastupnika Mosta Marija Selak Raspudić, koja je i sama preboljela kornavirus kao i njezin suprug Nino opisala je njihovo iskustvo. Rekla je da je ona kao i njihova beba prošla relativno lagano dok joj je suprug, koji je inače vrlo zdrav, najteže prošao.

'Nakon što tjedan dana nije uspio skinuti temperaturu, završio je s obostranom upalom pluća i kraće je vrijeme primao i kisik', rekla je Selak Raspudić. Istaknula je kako je on sada bolje te da se što prije želio vratiti svojim aktivnostima iako ne može reći da u svojoj punoj snazi.

Selak Raspudić je rekla da ovo nije trenutak u kojem se oporba treba suprotstavljati Vladi na isključivo kritički način, već nuditi konstruktivna rješenja. Poručila je da bi mjere trebale vrijediti regionalno te da budu provodive dosljedno, a ne kao sada da, kako je rekla, imamo osjećaj da se radi o različitim lobističkim pritiscima koji rezultiraju nelogičnom primjenom mjera, što dovodi do nepovjerenja građana i nepoštivanja mjera.

Luetić je poručio da je struka 2. studenog jasno rekla što treba učiniti.

  • +24
Koronavirus, bolnica Križine, Split Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Mislim da smo ovih tri i pol, četiri tjedna zapravo izgubili', rekao je.

Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) rekla je da strategija nije postojala te da je dominirala ignorancija i ponižavanje struke, liječnika i znanstvenika, čak i onih koji su dio Znanstvenog savjeta. Izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da, ako uspoređujemo naše i tuđe mjere, s blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate, nazvala je obmanjivanjem javnosti.

'Krizno vrijeme mora biti vrijeme dijaloga, suradnje, povjerenja i maksimalno iskrene komunikacije. Tome, nažalost, nismo svjedočili', napomenula je.

Glasovac je između ostalog rekla da je Stožer civilne zaštite iznevjerio povjerenje koje mu je dano od Sabora.

'Ne vidim nijedan razlog da ne podržimo i ove, zakašnjele mjere, ali na jedan pristojan način, da se držimo Ustava, da ne uvodimo u državu nikakvu diktaturu, da ne lomimo stvari preko koljena, nego da se saberemo', rekla je.