SLJEDEĆA VELIKA STVAR

Lučonoša znanja

27.05.2011 u 09:00

Bionic
Reading

U Opatiji se 34. godinu zaredom održala najstarija i po sadržajima najraznovrsnija nekomercijalna tehnološka konferencija MIPRO

MIPRO je, kao i ranijih godina, okupio oko tisuću sudionika iz 43 zemlje, trajao je punih pet dana, a u skladu sa svojim imenom bio je fokusiran na informacijske i komunikacijske tehnologije, elektroniku i mikroelektroniku ili pojednostavljeno rečeno stanje na ICT tržištu u zemlji, regiji i svijetu te projekcijama za blisku budućnost. Glavna karakteristika i vrijednost konferencije MIPRO jest u tome što ICT tretira kao integralnu djelatnost koja prožima cijelo društvo, kao i to što na jednom mjestu okuplja sve ključne čimbenike informatizacije našeg društva – znanost i struku, industriju i obrazovanje te državnu upravu. Cilj MIPRO-a nije samo okupiti one kojima je ICT osnovna djelatnost, nego i one koji svoju osnovnu djelatnost ne mogu obavljati bez podrške ICT-a, a to su danas doslovno svi.

Sljedeća velika strategija

Kako podrške ICT-a nema niti može biti bez kvalitetne i dugoročne strategije razvoja usluga i tehnologija na tržištu, u četvrtak, 26. svibnja, na rasporedu su dva okrugla stola koja se bave upravo nepostojećim strategijama. Na prvom od njih nazvanom jednostavno Strategija razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj od 2011. do 2015. godine, u organizaciji resornog Ministarstva, nastojat ćemo doznati odgovor na pitanje u kojoj je fazi i u kojem smjeru ide dokument koji predstavlja preduvjet za ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu kao temelja koji će omogućiti daljnji razvoj digitalnog društva. Drugi Osiguranje preduvjeta za investiranje u svjetlovodne pristupne mreže će se pak baviti uvjetima koje regulator i zakonodavac moraju stvoriti kako bi se kompanijama na tržištu isplatilo golemo ulaganje u optičke mreže. Usto, MIPRO će se ove godine baviti tehnologijama koje mogu povećati konkurentnu sposobnost Hrvatske te željama i mogućnostima kada je riječ o priljevu mozgova.

Tehnologije sadašnjosti i budućnosti

Generalni sponzor ovogodišnje konferencije MIPRO je kompanija Nokia Siemens Networks (NSN) koja je zajedno s organizatorom i sudionicima promovirala čitav niz novih tehnologija, usluga i rješenja. Kratko smo porazgovarali s menadžerom NSN-a Sergejem Počučom, kako bismo se pobliže upoznali s temama o kojima je bilo riječi u Opatiji.

 

 

Tema kojom otvarate ovogodišnji MIPRO je GSM-R. O kakvoj tehnologiji je riječ? 

Na svečanom otvorenju MIPRO-a pokrenuli smo raspravu o jednom od najvažnijih pitanja vezanih uz željeznički promet u regiji, pitanju uvođenja globalnog sustava pokretnih komunikacija za željeznički promet (GSM-R). O ovoj temi, uz NSN, su govorili i visoki predstavnici Ministarstva koji će se osvrnuti na to gdje je Hrvatska danas te gdje se vidi u budućnosti i kako će tamo stići. Sa 27 ugovora u 19 zemalja NSN je svjetski lider na GSM-R tržištu zbog čega smo se prihvatili uloge organizatora okruglog stola na kojem će se diskutirati o iskustvima zemalja iz regije vezano uz pripremu i implementaciju te financiranje GSM-R sustava.

Što je GSM-R?

GSM-R je sustav koji omogućuje komunikaciju u bilo kojim uvjetima, a usto služi i kao baza za komunikaciju u ETC-u (European Train Control sistemu), čime se omogućuje sigurnost i pouzdanost u željezničkom prometu. Uvođenje navedenog sustava jedan je od osnovnih zahtjeva Europske unije, prilikom izgradnje novih pruga ili većeg remonta postojećih. NSN je stoga, na temelju svog bogatog iskustva u izgradnji podatkovnih i glasovnih GSM-R sustava, uključujući desetke tisuća kilometara, osvrnuo na nužnost interoperabilnosti standardizacije, kao i budućih smjernica razvoja GSM-R sustava. Kako sve ne bi ostalo na riječima, na okruglom stolu posvećenom GSM-R tehnologiji jedna od zemalja članica EU-a je predstavila konkretan slučaj implementacije tehnologije, kao i izazova na koje su naišli u tom projektu. Budući je usto NSN kompanija posvećena inovacijama koje pridonose boljitku društva, rasprava u Opatiji je bila podjednako zanimljiva i korisna. 

 

 

Kojim se još temama NSN bavio na MIPRO-u?

Stručnjaci NSN-a uz GSM-R govorili su i o konkretnim odgovorima i rješenjima vezanim uz razvoj naprednih elektroenergetskih mreža koje će krajnjem potrošaču omogućiti znatno veću interaktivnost i fleksibilnost, a MIPRO ćemo obogatiti i znanstvenim i stručnim radovima iz raznih telekomunikacijskih područja, među kojima su: Machine2Machine komunikacija, Evolucija u objedinjenju korisničkih podataka, Strategije podizanja iskustva korisnika, Utjecaj zelenih mreža na održivost okoliša, Razvoj optičke mreže u željeznici, Platforme za razvoj i isporuku telekomunikacijskih usluga (SDF) i druge.

Za kraj bih spomenuo i to da je naša kompanija u sklopu MIPRO Junior savjetovanja nagradila studente Matiju Vargu, Tomislava Pozaića, Saru Žulj i Luku Celića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva za rad Raspoznavanje i kvantifikacija tjelesne aktivnosti. Rad je napravljen pod vodstvom mentora, prof. dr. sc. Ratka Magjarevića sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a, a dotiče se tema mHealth i M2M (machine2machine).

Umjesto zaključka ćemo reći da je želja organizatora da i u svom 34. sazivu MIPRO nastavi svoju misiju Lampadem tradere – prenošenja luči znanja iz godine u godinu, od čovjeka do čovjeka, kako bi ova zemlja kročila stazom znanja i svojim građanima omogućila bolji i kvalitetniji život, ispunjena. A to je najviše što jedan skup može dati.

(sponzorirani članak)