demografsko urušavanje

Lovrinović: Prosječna plaća treba biti 7500 kuna, a minimalna 5000

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.09.2019 12:44
  • Objavljeno 04.09.2019 u 12:44
Ivan Lovrinović

Ivan Lovrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je u srijedu da se u Hrvatskoj moraju povećati plaće tako da prosječna neto plaća dostigne 7500 kuna, a minimalac 5000 kuna, kako bi se zaustavilo iseljavanje, razvijalo gospodarstvo i spriječilo demografsko urušavanje

U Hrvatskoj BDP raste već tri godine, a rast plaća je jedan od najsporijih u EU, upozorio je Lovrinović na konferenciji za novinare, napominjući kako je zbog toga radna snaga već sada postala glavni ograničavajući čimbenik rasta BDP-a i ukupnog razvoja, kako po dobi i kvaliteti tako i po broju potrebnih radnika.

Stoga traži od Vlade da ukine oporezivanje dohotka do 7500 kuna neto jer bi to vrlo brzo i povoljno djelovalo na tržište radne snage, demografska kretanja i zaustavljanje iseljavanja.

Poslodavcima se mora odmah ukinuti najveći broj od oko 200 različitih parafiskalnih nameta i za povećanje plaće od minimalca do 7500 kuna smanjivati im osnovicu poreza na dobit, istaknuo je Lovrinović.

Govoreći o načinu na koji bi se prikupio novac za povećanje plaća, Lovrinović je pojasnio kako je, prema podacima o prihodima državnog proračuna za 2017. ukupan prihod od poreza i prireza na dohodak iznosio je 2 milijarde kuna. Proračun i lokalna zajednica ne bi izgubili svih 2 milijarde jer bismo štitili samo plaće do 7500 kuna neto, dodao je.

Po njegovim riječima državni proračun može taj gubitak prihoda od poreza na dohodak nadoknaditi vrlo jednostavno tako da refinancira državne dugove i smanji godišnje rashode za kamate sa 9,5 na 5 milijardi kuna jer je vrijeme najnižih kamatnih stopa na tržištu.

Dakle, ne samo da bi u cijelosti kompenzirali gubitak prihoda središnjeg proračuna i lokalne zajednice zbog ukidanja oporezivanja plaća do 7500 kuna neto, već bi uštedjeli dodatne 2,5 milijardi kuna, drži Lovrinović.

"Odavno nam je poznato da naš porezni sustav nije niti pravedan, niti stimulativan niti stabilan. Stalno se pogoduje manjoj bogatoj skupini, a izmjene poreznog sustava odvijaju se u nepoznatom broju krugova u fazama kraćim od godinu dana", ocijenio je Lovrinović.

Najavio je da će Promijenimo Hrvatsku koristiti poreznu politiku za stimuliranje i radnika i poslodavaca, rasterećenje i motiviranje obje strane u procesu proizvodnje te da im je namjera smanjenjem opterećenja na plaće ponovo ojačati srednji sloj koji je kralježnica svake ekonomije.

Po njegovom sudu pored poreza na dohodak postoje i drugi čimbenici koji sprečavaju rast plaća poput deviznog tečaja i projekta euro koji Vlada forsira unatoč dominantnom protivljenju građana.

Upitan je li zapreka povećanju plaća bojazan od nadolazeće recesije, Lovrinović je rekao kako ministar financija plaši građane recesijom i tvrdi da nema prostora za povećanje plaća, no nije rekao da treba prepoloviti kamate, jer se ne želi zamjeriti bankarima i menadžerima mirovinskih fondova.

Upozorio je na stopu PDV-a 25 posto, među najvišima u Europi i visoke poreze na dohodak, ustvrdivši kako je u tom kontekstu pozivanje na recesiju neopravdano, nemoralno i nepošteno.

Za povećanje plaća u zdravstvu potrebnih 450 milijuna kuna, po njegovom mišljenju, moglo bi se namaknuti centraliziranom javnom nabavom lijekova za koju se sada troši 5 milijardi kuna godišnje, a samo uštedom od 10 posto dobilo bi se 500 milijuna kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!