Pregovori u Ministarstvu zdravstva

Potporu sindikalcima dalo dvadesetak medicinskih sestara

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.08.2019 14:41
  • Objavljeno 30.08.2019 u 14:41
Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Pregovori o plaćama u zdravstvu nastavljeni su u petak u Ministarstvu zdravstva, a sindikalnim pregovaračima potporu je došlo dati dvadesetak medicinskih sestara i tehničara

'Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj našoj', poruka je na jednom od transparenata uoči nastavka pregovora o zahtjevima sindikata, koji ističu da neće pristati na ništa ispod onog što je parafirano prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo - 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Riješiti sporove oko prekovremenog rada

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je uoči početka pregovora da je cilj riješiti u okviru postojećeg kolektivnog ugovora probleme koji se odnose na sudske sporove o dodacima na prekovremeni rad, čije neplaćanje je doseglo dvije milijarde kuna.

Ako se obje strane slože oko rješavanja tog pitanja neće biti potrebni sudovi, a onda će biti jasnija slika oko pregovora o plaćama.

Zrinušić je ponovio stajalište Vlade i Ministarstva financija da 'horizontalni pristup ne znači uravnilovku nego sagledavanje svih postojećih zahtjeva', kako bi se osigurala pravičnost u osnovicama za sve plaće. 'A ovi dodaci nisu niti mogu biti predmet razgovora o plaćama', dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak kazao je kako očekuju da Vlada danas konačno kaže s kojim novcima raspolaže.

'Na ništa manje od onoga što smo parafirali nećemo pristati. Ako do toga ne dođe slijede prosvjedne aktivnosti, a to ćemo se dogovarati na našim tijelima, ovisno o današnjim pregovorima i slijedećem tjednu', najavio je Topolnjak.

'Ovo je prvi 'koračić' u odnosu na ono što ih čeka, okupiti ljude pred Ministarstvom, pa slijedeći put još više. Tako ćemo krenuti s određenim socijalnim nemirima pa ćemo vidjeti kome to odgovara', poručila je čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

Situacija u zdravstvu kaotična

Istaknula je da s Hrvatskim liječničkim sindikatom, koji više ne sudjeluje kao savjetnik u pregovorima, i dalje dobro surađuju.

Vesna Jurković, medicinska sestra iz Slavonskog Broda, vjeruje da će Vlada pristati na tražene zahtjeve sindikata jer je 'i sama svjesna da je situacija u zdravstvu zaista kaotična'.

'Dugo vremena nije se pokazalo želje i volje da se nešto riješi i dozvolilo se da ovoliki ljudi odu iz zdravstva', istaknula je.

Jurković je apelirala na građane da se uključe i daju im podršku 'jer oni trebaju dobiti punu zdravstvenu zaštitu - prevenciju i liječenje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!