OPET KONTRA VLADE

Lovrinović bi se prema Ini postavio kao Orban prema MOL-u

20.05.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Iako se u javnosti još uvijek raspravlja o tome koji će državni udjeli i u kojim tvrtkama ići u privatizaciju, SDP želi da se o tome raspravlja u Saboru. Tom razmišljanju sklon je i Mostov Ivan Lovrinović

Među tvrtkama koje su se prema spekulacijama trebale prodavati su i HAC, čija se privatizacija spominje u ugovoru Vlade i EBRD-a, te ACI. Međutim, ministar prometa Oleg Butković danas je jasno rekao da privatizacije neće biti.

'Ovim problemima i pitanjima treba pristupiti na način da se najprije zna čitava priča, odnosno konzistentna priča kako će se nešto riješiti, a ne da se puštaju probni baloni, a posebno da se na telefonskim sjednicama nešto odlučuje. O prodaji bilo kakve imovine, posebno one koja je strateška i posebnog interesa, treba odlučivati Sabor, a ne samo Vlada. Dosta je bilo prodaje gdje se nije pitao Sabor, uz prethodnu kvalitetnu analizu. Inače nisam za to da svugdje caruje državno vlasništvo 100 posto, jer smo se i toga nagledali, osim u nekoliko tvrtki koje su od nacionalne sigurnosti. Takve prakse je bilo i mislim da s tim treba prestati', poručio je na upit novinara u Saboru Mostov Ivan Lovrinović.

Drugačije je to razmišljanje od Vlade, Bože Petrova i Mostovih ministara koji su, podsjetimo, na telefonskoj sjednici nekoliko tvrtaka skinuli s popisa strateških i tvrtaka od posebnog državnog interesa i time otvorili vrata za njihovu privatizaciju.

Zbog toga je ovaj tjedan SDP zatražio i posebnu raspravu o privatizaciji u Saboru, a čini se da bi ih Lovrinović u tome mogao podržati.

'U tom kontekstu i govorim. Imunološki zavod nije svrstan uopće u stratešku firmu. On je sad jedan teški bolesnik, a on je ustvari strateška firma od nacionalne sigurnosti. O tome i govorim, nisu stvari posložene po tom nekom rangu važnosti i te se odluke moraju vratiti u Sabor. O tome ne može nijedna vlada odlučivati samostalno. Mi smo se nagledali loših privatizacija i samo bih podsjetio kad pogledate gdje su došli strateški partneri, tisuće su radnika brzo ostale bez posla', rekao je Lovrinović.

Jedan je od tih strateških partnera i MOL pa su novinari upitali Lovrinovića kako gleda na slučaj Tomislava Karamarka.

'Ne bih želio govoriti u njegovo ime. Mislim da se u pogledu najvažnijih tvrtki poput Ine treba postaviti kao što se Orban postavio u Mađarskoj u zaštiti mađarskih nacionalnih interesa – čvrsto, državnički i da zna što hoće. Hrvatskoj to treba', rekao je Lovrinović.