UHLJEBLJIVANJE

Lovrin kao 13. članica NO-a Croatia Airlinesa

08.09.2009 u 08:46

Bionic
Reading

Gotovo neprimjetno je prije nešto više od desetak dana u medijima objavljena vijest da je Ana Lovrin, saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica pravosuđa, imenovana na mjesto članice Nadzornog odbora Croatia Airlinesa. I to kao 13. članica

Croatia Airlines tako je u Hrvatskoj rekorder po broju članova u Nadzornom odboru. Dok ostale državne tvrtke poput uspješnog Croatia osiguranja ili dugovima i aferama opterećenog HEP-a imaju po sedam članova u Nadzornom odboru, Croatia Airlines ih ima čak 13, piše Novi list

Primjerice Zračna luka Zagreb u Nadzornom odboru ima sedam ljudi, Hrvatske autoceste te Hrvatska lutrija po pet. Podravka, u čijem vlasništvu država sudjeluje sa oko 25 posto, ima deset članova Nadzornog odbora. Iako je neusporedivo, Hrvatski telekom, primjerice, koji ima pet puta veće prihode od Croatia Airlinesa (a o dobiti od 2,3 milijarde kuna da i ne govorimo) ima »samo« devet članova u nadzornom odboru.

Iako je Nadzorni odbor Croatia Airlinesa, domaćeg nacionalnog avioprijevoznika, već odavno poznat po čudnom odabiru njegovih članova, ipak nas je zanimalo zašto je točno i zbog kojih stručnosti u to tijelo, kao 13. članica, izabrana baš Ana Lovrin

»Ana Lovrin je u Nadzorni odbor Croatia Airlinesa imenovana na prijedlog Vlade RH, većinskog vlasnika tvrtke. Kao i svi ostali članovi Nadzornog odbora, Ana Lovrin nadzirat će cjelokupno poslovanje Croatia Airlinesa«, poručeno nam je iz Croatia Airlinesa (CA).

Ana Lovrin
nije nam pak dala jasan odgovor kako je točno došlo do njezinog imenovanja u Nadzorni odbor CA.

Rad kompanije nadzire i Ana Lovrin

– Do toga je došlo kao i inače kada su u pitanju imenovanja predstavnika države u Nadzorne odbore tvrtki koje su u državnom vlasništvu. Rečeno mi je da dolazim na Grgićevo mjesto (Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, op.a.) zbog promjene Zakona o sukobu interesa prema kojem državni dužnosnici ne mogu biti u više od dva nadzorna odbora, rekla je  Ana Lovrin.

Na naše pitanje koje su njezine kompetencije da nadzire poslovanje Croatia Airlinesa, Lovrin nam je rekla: »Ja sam diplomirani pravnik i radila sam taj posao deset godina na Zadarskom aerodromu«.

Zanimalo nas je i zna li koji su aktualni pokazatelji poslovanja Croatia Airlinesa, kao i to da ta državna kompanija trenutno posluje sa gubicima.

»Tek sam prije nekoliko dana imenovana i krenut ću s poslovnim izvješćima za 2009. godinu«, poručila nam je Ana Lovrin.

I dosadašnji članovi Nadzornog odbora Croatia Airlinesa birani su po nevjerojatnoj logici. Tako u njemu, među ostalim, sjede poznati režiser Antun Vrdoljak, Bianca Matković, novopečena ministrica bez portfelja koja se uglavnom bavila vanjskim poslovima ili primjerice Ante Nosić, splitski stomatolog u mirovini, inače aktivan u lokalnoj županijskoj politici te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera. Najinteresantnije je svakako da je predsjednik NO-a CA Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, koji je 2005. napustio tu funkciju zbog afere Imostroj.

Članovi NO-a CA su donedavno za svoj rad primali naknade od po pet tisuća kuna mjesečno, no odlukom skupštine s kraja kolovoza one su smanjene na dvije tisuće kuna. Ana Lovrin je inače čak 13. član Nadzornog odbora domaćeg nacionalnog avioprijevoznika.

U nadzornom odboru CA još sjede i Niko Raič iz Ministarstva financija, Andrija Markić, direktor Zračne luke Zagreb ali i Marija Čačić, supruga Radimira Čačića (njegova tvrtka Coning je jedan od malih dioničara CA). Od ostalih nadzornika tu su još Ratimir Andrijanić, Božo Jusup, Josip Horvat, Ines Baniček Vuk te Karlo Gjurašić, uglavnom, koliko nam je poznato mali dioničari Croatia Airlinesa.